c S

V ZDA po republikancih s preiskovalnim poročilom ruske afere tudi kongresni demokrati

14.03.2018 07:17 Washington, 14. marca (STA) - Demokratski člani odbora za obveščevalne zadeve predstavniškega doma ameriškega kongresa so v torek napovedali objavo svojega poročila o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Demokrati so poročilo napovedali potem, ko so republikanci v ponedeljek sklenili, da ni dokazov o povezavah med Trumpovo kampanjo in Rusi.

Republikanska večina se je odločila končati preiskavo z ugotovitvijo, da se bližajo volitve, v letu dni pa jim ni uspelo najti nobenega dokaza o sodelovanju predvolilne kampanje Donalda Trumpa in Rusijo. Ugotovili so tudi, da ni nobenega dokaza, da so Rusi delovali v korist Trumpa. To, da so Rusi nagajali, so bili republikanci prisiljeni priznati zaradi obveščevalnih agencij in preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Teorijo, da ni dokazov, da so Rusi delovali v korist Trumpa, je v torek presenetljivo zavrnil republikanski kongresnik iz Južne Karoline Trey Gowdy, sicer predsednik odbora za vladni nadzor, ki se je proslavil s preganjanjem demokratke Hillary Clinton zaradi terorističnega napada v Bengaziju in elektronske pošte.

Gowdy je javno dejal, da ni nobenega dvoma, da Rusija ni marala Clintonove in je videl dokaze o tem. "Povsem jasno je, da je Rusija zaničevala Clintonovo in ji je želela škodovati med kampanjo in potem spodkopati njen položaj predsednice, če bi seveda zmagala," je sporočil Gowdy. Podobno mnenje je izrazil tudi republikanski član odbora za obveščevalne zadeve Mike Conaway.

Demokrati so v torek izrazili ogorčenje nad predčasnim koncem preiskave in poudarili, da imajo dolg seznam prič, ki jih še želijo zaslišati. Poudarili so, da so preiskavo uvedli zaradi Rusov, da je potrebno razkriti vse okoliščine, da se kaj takšnega ne ponovi. Vodja demokratov v odboru Adam Schiff je dejal, da si bodo še naprej prizadevali za resnico.

Ker republikanci preiskavo zapirajo, bodo demokrati sami sestavili svoje poročilo, ki bo podalo doslej zbrane dokaze glede vdorov v računalnike, propagande po družabnih medijih in glede sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi.