c S

Tillerson v poslovilnem nagovoru posvaril Rusijo

14.03.2018 08:12 Washington, 13. marca (STA) - Ameriški državni sekretar Rex Tillerson, ki ga je predsednik ZDA Donald Trump danes odstavil, je v poslovilnem nagovoru dejal, da uradno ostaja na položaju do konca meseca, da bi zagotovil nemoteno tranzicijo. Zahvalil se je sodelavcem in Američanom, posvaril Rusijo, Trumpa pa je omenil le enkrat.

Tillerson je s tresočim glasom pred novinarji prebral izjavo, nato pa se poslovil brez odgovorov na vprašanja. Mandat je končal tiho, kot ga je tudi vodil, saj so se novinarji od samega začetka pritoževali nad njegovo nedostopnostjo.

"Ostaja veliko dela pri iskanju odgovorov na zaskrbljujoče obnašanje ruske vlade, ki mora pozorno oceniti, ali so njena dejanja v najboljšem interesu njenih državljanov in širšega sveta. Nadaljevanje sedanje poti bo vodilo v še večjo osamitev, kar ni v interesu nikogar," je dejal Tillerson.

Razlogov zato, da je moral s položaja, čeprav je zadnje mesece nenehno zavračal medijska poročila, da se mu maje stolček in zagotavljal, da ni trenj s predsednikom, je veliko, med njimi pa izstopa ponedeljkova izjava, prav tako namenjena Rusiji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders v ponedeljek ni omenila Rusije, ko je o napadu na nekdanjega ruskega dvojnega agenta v Londonu dejala, da je bil napad grozljiv in zagotovila, da so ZDA ob strani Velike Britanije. Tillerson pa je nato na poti iz Afrike v izjavi omenil odgovornost Rusije za napad in jo posvaril. Naslednji dan je prišel Trumpov tvit, da je izgubil službo.

Bela hiša je skušala danes pomiriti ugibanja o tem, zakaj Trump ne izreče ničesar kritičnega do Rusije, z novo izjavo po telefonskem pogovoru med Trumpom in Mayjevo.

V njej so zapisali, da sta voditelja govorila o "kemičnem napadu", Trump pa je izrazil solidarnost z najtesnejšo zaveznico in ponudil vso pomoč pri preiskavi. S premierko se je strinjal, da mora ruska vlada pojasniti, kako je lahko bilo kemično orožje, razvito v Rusiji, uporabljeno v Veliki Britaniji.

Predsednik senatnega odbora za mednarodne zadeve Bob Corker je izrazil presenečenje nad odstavitvijo Tillersona in dejal, da o direktorju Cie Miku Pompeu, ki ga namerava Trump postaviti na Tillersonovo mesto, ne ve veliko. Corker je lani oktobra izjavil, da so Tillerson, obrambni minister James Mattis in šef kabineta Bele hiše John Kelly zadnji branik pred popolno anarhijo Trumpove vlade.

Kelly je sicer Tillersona poklical v Afriko in mu namignil, kaj ga v kratkem čaka. Med "braniki normalnosti" naj bi bil v Beli hiši le še svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster. A tudi temu bi se lahko majal stolček, saj je Trump napovedal nova odpuščanja, da bi imel vlado, kakršno si želi.

V tej naj ne bi bilo ljudi, ki mu nasprotujejo, na primer pri politiki do Irana. Mattis je po številnih poročilih ameriških medijev Trumpa doslej nekajkrat ustavil, ko je želel ukazati napad na iranske ladje v Perzijskem zalivu. Tillerson, Mattis in McMaster so ga doslej tudi zavirali v želji po uničenju iranskega jedrskega sporazuma.

Tillerson je v poslovilnem nagovoru ošvrknil tudi Trumpa, ki se zadnje dni hvali z načrtovanim srečanjem z voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom, čeprav se je lani norčeval prav iz Tillersona, naj ne zapravlja časa s pogajanji s Kimom. Zdaj pa je Trump podpornike v soboto celo zavračal, ko so začeli ob omembi Kima žvižgati.

Tillerson je dejal, da je možnost pogajanj omogočila diplomacija State Departmenta skupaj z zavezniki in partnerji za ostre sankcije proti Severni Koreji.

State Department bo do Tillersonovega uradnega odhoda in potrditve naslednika v senatu vodil namestnik državnega sekretarja John Sullivan. Naloge prav tako v torek odstavljenega podsekretarja za javno diplomacijo in javne zadeve Steva Goldsteina bo prevzela tiskovna predstavnica Heather Nauert.

Goldstein se je moral posloviti, ker si je drznil obelodaniti, da ni Tillersona nihče, še najmanj pa Trump, obvestil o odstavitvi, kar se ni skladalo z zgodbo Bele hiše. Zatrdil je, da je Tillerson izvedel novico na Twitterju.

Tillerson je nato povedal, da sta s predsednikom govorila šele pred njegovim poslovilnim nagovorom, ko ga je Trump poklical iz letala na poti v Kalifornijo, kjer promovira zid na meji z Mehiko.

Tillerson se z vidika uslužbencev State Departmenta ni odrezal najbolje, saj je odšlo veliko izkušenih diplomatov, prav tako ni nasprotoval zmanjšanju proračuna za diplomacijo, ampak je celo podpiral načrtovane predsednikove reze v porabo. Denar za normalno delo so morali potem zagotoviti senatorji obeh strank.

Tillersonovega predvidenega naslednika Pompea mora potrditi senat, kjer imajo republikanci tesno večino 51 glasov proti 49.