c S

Tiskovni predstavnik ameriške službe za priseljence odstopil zaradi siljenja v laganje

14.03.2018 07:55 San Francisco, 13. marca (STA) - Tiskovni predstavnik ameriškega zveznega urada za priseljence in carine (ICE) iz San Francisca James Schwab je pred današnjim obiskom predsednika ZDA Donalda Trumpa v Kaliforniji odstopil s položaja, ker, kot je izjavil, ne more več lagati za Trumpa in pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa.

Od Schwaba so zahtevali, da ponavlja obtožbe Sessionsa in Trumpa na račun Kalifornije in njenih politikov, kot je županja Oaklanda Libby Schaaf. Slednja je nezakonite priseljence v Kaliforniji posvarila pred bližajočo se racijo agentov ICE in Sessions ter Trump sta jo obtožila, da ščiti nevarne kriminalce.

Kalifornija in njena mesta vodijo tako imenovano politiko zavetišča, kar pomeni, da z zveznimi imigracijskimi jurišniki ne delijo informacije o statusu priseljencev. Sessions je županjo obtožil, da zaradi nje po ulicah Oaklanda hodi 800 nevarnih kriminalcev, ki da so velika grožnja javni varnosti.

Večinoma gre sicer za gospodinjske pomočnice in sezonske delavce in Schwab je nadrejene opozoril, da ne more novinarjem utemeljevati za lase privlečenih številk in obtožb. Dobil naj bi odgovor, da naj zadevo ustrezno zapakira. Schwab je dejal, da tega ne more in je odstopil.

Trump je med poletom proti Kaliforniji, ki jo bo obiskal prvič, odkar je na položaju predsednika, tvitnil, da je kalifornijska politika zavetišča nezakonita in neustavna ter ogroža varnost celotnih ZDA.

"Tisoči nevarnih in nasilnih tujih kriminalcev se izpuščajo na ulice in prežijo na nedolžne Američane," je tvitnil Trump.

Predsednik gre sicer v Kalifornijo na ogled nekaj vzorcev zidu, ki ga obljublja postaviti na meji z Mehiko. Potrebo po zidu je utemeljil s še enim tvitom v katerem je navedel, da televizija Fox News poroča, da se bo predvidenih 18 milijard dolarjev za zid plačalo samo zase v obliki omejitve uvoza kriminala, mamil in nezakonitih priseljencev, ki se lepijo na zvezno socialo. Trump sicer pravi, da bo račun za zid izstavil Mehiki, ki pa to zavrača.

Trumpa doslej v Kaliforniji, kjer ni preveč priljubljen, še ni bilo. Leta 2016 ga je Hillary Clinton tam porazila z razliko skoraj tri in pol milijona glasov oziroma z 62 proti 33 odstotkom.