c S

Knovs danes o delu v lanskem letu, končno poročilo bo obravnaval DZ

14.03.2018 07:39 Ljubljana, 13. marca (STA) - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes obravnavala poročila dela za lani in s tem zaključila odprte zadeve, s katerimi so se člani komisije ukvarjali v minulem letu. Izdelali bodo končno poročilo, ki bo šlo v obravnavo na zadnjo sejo DZ, ki bo predvidoma aprila, je v izjavi povedal predsednik komisije Branko Grims (SDS).

Danes so preverili tudi primer sirskega begunca Ahmada Šamija. Grims je spomnil na današnje sporočilo, da ustavno sodišče ni sprejelo v obravnavo pritožbe Šamijevih zagovornikov zoper zadnjo odločitev vrhovnega sodišča. Vsi roki še tečejo, ponovno je odprt tudi postopek za premestitev Šamija na Hrvaško, je pojasnil Grims, ki pričakuje, da se bo to zgodilo v najkrajšem času.

Sicer pa gredo današnji sklepi komisije po predsednikovih navedbah zlasti v smeri, da je treba poostriti nadzor nad prodajo nelegalnih drug, predvsem zaradi zaščite mladoletnih oz. otrok. Glede nevarnosti, ki se pojavljajo na internetu, pa je ministrstvo za notranje zadeve po njegovih navedbah znova opozorilo, da želi dodatna pooblastila, zakon, ki bi to urejal, pa je obležal v predalu. Zato sprememb na tem področju še ne bo, ugotavlja Grims.

Vse druge zadeve, s katerimi se je komisija ukvarjala lansko leto, so po njegovih navedbah žal aktualne tudi letos. Izpostavil je financiranje in organiziranje skupin iz tujine ter financiranje verskih skupnosti iz tujine.