c S

Vse večja zaskrbljenost zaradi domnevnega ruskega napad z živčnim strupom na Otoku

14.03.2018 07:38 London, 13. marca (STA) - Mednarodna skupnost je danes izrazila solidarnost z Veliko Britanijo in zaskrbljenost zaradi domnevne ruske vpletenosti v nedavno zastrupitev bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije v Salisburyju na jugu Anglije. Rusija je ponovno odločno zatrdila, da nima nič z zastrupitvijo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je tako ponovno zatrdil, da Moskva nima nič z zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta v Veliki Britaniji. Povedal je še, da so od Londona zahtevali dostop do živčnega strupa, ki je bil uporabljen proti Skripalu in njegovi hčerki, a je bila njihova zahteva zavrnjena.

"Rusija ni kriva. V skladu s konvencijo o kemičnem orožju je pripravljena sodelovati, če si bo Velika Britanija vzela čas in izpolnila svoje mednarodne obveznosti, ki izhajajo iz tega dokumenta," je na novinarski konferenci v Moskvi dejal Lavrov.

Lavrov je bil kritičen tudi do britanske zahteve Rusiji, naj do konca današnjega dne poda pojasnila glede zastrupitve nekdanjega agenta. Obtožbe o vpletenosti Moskve v zastrupitev je označil za nesmiselne govorice. V Moskvi so sicer na pogovor poklicali britanskega veleposlanika v Rusiji.

Rusko zunanje ministrstvo je kasneje v sporočilu za javnost še enkrat zavrnilo vpletenost v zastrupitev in napovedalo, da Rusija ne bo odgovorila na britanski ultimat, dokler ne bo dobila zahtevanih vzorcev.

Zveza Nato je v odzivu izrazila veliko zaskrbljenost in je v stiku z britanskimi oblastmi, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

"Združeno kraljestvo je zelo cenjena članica in ta incident močno skrbi Nato. Nato je glede tega v stiku z britanskimi oblastmi," je v izjavi pozno v ponedeljek sporočil Stoltenberg. "Uporaba kateregakoli živčnega strupa je grozljiva in popolnoma nesprejemljiva," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Odziv Nata naj bi še okrepil ugibanja, da bi se lahko Velika Britanija odločila za sprožitev petega člena severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno članico napad na vse. Po poročanju BBC naj se sicer vlada v Londonu ne bi odločila za ta izjemen ukrep in bo iskala druge načine za soočenje z Rusijo.

Solidarnost z Londonom je v telefonskem pogovoru z Mayevo izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot so sporočili z Downing Streeta, sta se pogovarjala o "vzorcu agresivnega ravnanja Rusije in se strinjala, da je pomembno glede odziva delovati v sodelovanju z zaveznicami".

Tudi zdaj že odstavljeni ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v ponedeljek Londonu sporočil, da so ZDA solidarne s svojimi zavezniki v Združenem kraljestvu in da bodo tesno usklajevale odgovore. Izrazil je ogorčenje, da je, kot kaže, Rusija znova skušala umoriti zasebnega državljana na ozemlju tuje države in pozval k resnim posledicam za odgovorne.

Tudi predsednik ZDA Donald Trump je nato danes ocenil, da je videti, da je zastrupitev dvojnega agenta v Veliki Britaniji delo Rusije.

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je prav tako izrazila zaskrbljenost zaradi primera zastrupitve z živčnim strupom na Otoku. "Zelo zaskrbljujoče je, da se kemični strupi še vedno uporabljajo za škodovanje ljudem. Odgovorni za to uporabo morajo za svoja dejanja odgovarjati," je v izjavi sporočil generalni direktor OPCW Ahmet Uzumcu.

Odzvali so se tudi v Evropski uniji. "Ne moremo dopustiti, da bi bil v naših družbah uporabljen živčni strup," je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu danes dejal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Kot je dodal, bi se morali s tem ukvarjati vsi in tega ne prepustiti le britanski premierki Theresi May in britanski vladi. "Gre za kolektivno evropsko odgovornost," je dejal.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je medtem dejal, da bi bila kakršnakoli ruska vpletenost v zastrupitev zelo resna zadeva.

66-letnega Skripala in njegovo 31-letno hčerko so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju.

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek dejala, da je za zastrupitev najverjetneje odgovorna Rusija. Razkrila je tudi, je bil v napadu uporabljen živčni strup novičok. Tega naj bi v 80. letih minulega stoletja razvila Sovjetska zveza, učinkovati pa začne bodisi ob vdihavanju ali prek izpostavljenosti kože.

Novičok v ruščini pomeni novinec oz. prišlek. Gre za četrto generacijo kemičnega orožja, razvito v okviru sovjetskega programa s tajnim imenom Foliant. Glede na izjave prebežnikov naj bi ga med drugim izdelovali in testirali v Uzbekistanu.

Nekatere različice strupov novičok so tekočine, obstajal naj bi tudi v trdi obliki. Razpršiti ga je mogoče tudi kot izjemno droben prah.

Novičok začne hitro učinkovati ob vdihavanju ali ob stiku s kožo. Simptomi se začnejo kazati že 30 sekund do dve minuti pozneje. V obliki praha sicer strup začne učinkovati pozneje - simptomi se lahko pokažejo šele 18 ur po izpostavljenosti.

Učinki novičoka naj bi bili podobni kot pri drugih živčnih strupih. To pomeni, da blokira sporočila živčevja mišicam, kar vodi v odpoved številnih telesnih funkcij. Med simptomi so zožene zenice, krči, slinjenje in v najhujših primerih koma, odpoved dihanja in smrt. Nekatere različice novičoka so odporne na standardne protistrupe za živčne strupe.