c S

Finančna ministrica svari pred kratkoročnim razmišljanjem pred volitvami

14.03.2018 07:19 Bruselj, 13. marca (STA) - Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je danes v Bruslju posvarila pred kratkoročnim razmišljanjem v predvolilnem času. V povezavi s pogajanji s sindikati javnega sektorja je izpostavila, da je treba za trajno zvišanje plač ustvariti trajni fiskalni prostor. Neuradnih navedb o 260-milijonski vladni ponudbi sindikatom ni želela komentirati.

Za javno komunikacijo v povezavi s pogajanji z javnim sektorjem je zadolžena glavna pogajalka Lidija Kozlovič, ki do zdaj številk ni javno komunicirala, je dejala ministrica, zato jih tudi sama danes ni mogla ne potrditi ne zanikati. Vse podrobnejše informacije bodo po njenih besedah na voljo, ko bo pogajalka ocenila, da je to primerno glede na tek pogajanj.

Ob tem je Vraničar Ermanova ponovno izpostavila, da je že z veljavnim proračunom in okvirom za ostale javne finance za letos zagotovljena rast mase sredstev za stroške dela v javnem sektorju za štiri odstotke, pri čemer ne gre samo za plače, temveč tudi za regres, premije za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje itd.

"O čemer koli se pogaja, se pogaja nad tem okvirom, in če se pogovarjamo o trajnem zvišanju plač, je treba ustvariti za to trajni fiskalni prostor. Brez tega ne bo šlo, ne letos, ne naslednje leto, ne čez tri leta. Treba je delati na obeh straneh enačbe," je opozorila ministrica.

Sicer se bomo po ministričinem prepričanju znašli tam, kjer smo bili ob začetku zadnje krize, ko smo trošili absolutno preveč, nenadzorovano zniževali davčne stopnje in vstopili v krizo popolnoma nepripravljeni, kar je bil ključni razlog za skokovito naraščanje dolga sektorja država.

Ministrica je ob tem danes v Bruslju znova opozorila tudi na to, da je kljub dobrim ocenam iz Bruslja, da je Slovenija po šestih letih odpravila gospodarska neravnotežja, nujno nadaljevanje ustrezne javnofinančne politike, da bo država pripravljena na morebitne šoke ob naslednjem obratu v ekonomskem ciklu.

Udejanjanje ugodnih gospodarskih napovedi je po besedah Vraničar Ermanove odvisno od uresničevanja tveganj, ki nekatera izhajajo iz mednarodnega okolja in na njih težko vplivamo, druga pa so v naših rokah.

"Gre predvsem za vprašanje, ali smo sposobni tudi v časih ugodnih gospodarskih razmer voditi dobro in vzdržno javnofinančno politiko, ki lahko omogoči dolgoročno stabilno delovanje države ter podporo posameznikom in gospodarstvu," je poudarila ministrica.

To je po njenem prepričanju še posebej pomembno v predvolilnem času, ko se preveč razmišlja kratkoročno in z vidika vprašanja, kaj lahko koristi na volitvah, premalo pa o tem, kakšno zapuščino bomo pustili zanamcem.

Finančno ministrstvo si po besedah Vraničar Ermanove prizadeva za dolgoročno ukrepanje, ki bo omogočilo nadaljnjo stabilnost države in gospodarsko rast. Ministrica upa, da bomo znali tudi kratkoročne politike oblikovati v skladu s tem dolgoročnim ciljem.