IUS-INFO - Dnevne novice - ESČP: Kataloncema, ki sta zažgala fotografijo kralja, kršene pravice
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

13.3.2018

ESČP: Kataloncema, ki sta zažgala fotografijo kralja, kršene pravice

Strasbourg, 13. marca (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes presodilo, da so španska sodišča kršila pravice dveh Kataloncev, ki sta bila obsojena, ker sta protestno zažgala veliko fotografijo španskega kralja in kraljice.

Tožnika sta fotografijo kraljevega para zažgala leta 2007 med protestom proti obisku tedanjega kralja Juana Carlosa v Gironi. Sodišče ju je zaradi žalitve monarhije najprej obsodilo na 15 mesecev zapora, kazen pa je bila nato zmanjšana na 2700 evrov globe, pri čemer bi morala v zapor, če je ne bi plačala.

Evropsko sodišče za človekove pravice je presodilo, da je bilo dejanje protestnikov simboličen izraz nezadovoljstva in protesta, ki ga ni mogoče razumeti kot sovražni govor ali spodbujanje nasilja.

Zagrožena zaporna kazen v primeru neplačila kazni je prav tako predstavljala nesorazmeren poseg v svobodo izražanja, je ugotovilo sodišče v Strasbourgu, ki je Španiji naložilo plačilo 2700 evrov odškodnine vsakemu tožniku in stroške, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar