c S

V Prištini prvo zasedanje komisije za gospodarsko sodelovanje s Kosovom

13.03.2018 15:43 Priština, 13. marca (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec se je danes mudil na delovnem obisku na Kosovu. Ob robu obiska je v Prištini potekalo prvo zasedanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Kosovom, ki je pregledala dvostransko gospodarsko sodelovanje med državama in možnosti za poglobitev sodelovanja po posameznih področjih.

Erjavec, ki ga je na obisku spremljala delegacija 25 slovenskih podjetij, se je srečal s kosovskim zunanjim ministrom Behgjetom Iso Pacollijem. Ob robu obiska je potekal tudi poslovni forum podjetnikov iz Slovenije in Kosova, ki so se ga udeležili predstavniki nekaj manj kot 60 kosovskih podjetij, s katerimi so slovenska podjetja opravila številne sestanke, so sporočili z MZZ.

Sopredsedujoča mešani komisiji, generalna direktorica direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na MZZ Alenka Suhadolnik in direktor oddelka za gospodarsko diplomacijo na kosovskem zunanjem ministrstvu Güner Ureya, sta v pogovoru poudarila dobre odnose med državama tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju in se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja.

Po navedbah MZZ je Slovenija med največjimi gospodarskimi partnerji Kosova, vzpostavljenih je veliko poslovnih stikov, slovensko blago je sinonim za kvaliteto in slovenska blagovna znamka ima ugled. Vrednost blagovne menjave med državama je po začasnih podatkih v letu 2017 znašala 103,3 milijona evrov, kar je devet odstotkov več kot leto prej. Od tega je bilo izvoza za 102,1 milijona evrov.

Zasedanje mešane komisije je potrdilo, da obstaja interes in veliko konkretnih možnosti za poglobitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja med državama ter veliko neizkoriščenih priložnosti na številnih področjih. Strani sta izmenjali podatke o aktualnih gospodarskih kazalnikih, pregledali sta gospodarsko sodelovanje med državama na različnih področjih in opredelili perspektivna področja za spodbuditev nadaljnjega razvoja medsebojnega sodelovanja, ki so turizem, energetika, kmetijstvo in prehrana, varstvo okolja, digitalizacija, znanost in tehnologija ter izobraževanje, so na MZZ še zapisali v sporočilu za javnost.

Naslednje zasedanje komisije bo predvidoma potekalo prihodnje leto v Ljubljani.