c S

EU Veliki Britaniji izreka solidarnost po napadu z živčnim strupom

13.03.2018 14:27 Strasbourg, 13. marca (STA) - Po napadu z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko je tudi Evropska komisija Veliki Britaniji izrekla solidarnost. "Ne moremo dopustiti, da bi bil v naših družbah uporabljen živčni strup," je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu danes dejal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Kot je dodal, bi se morali s tem ukvarjati vsi in tega ne prepustiti le britanski premierki Theresi May in britanski vladi. "Gre za kolektivno evropsko odgovornost," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Nadvse pomembno je, da odgovorni za to, kar se je zgodilo, jasno vidijo, da obstaja evropska solidarnost - nedvoumna, neomajna in zelo močna," je dodal. Pozval je Evropski svet, ki združuje voditelje držav članic unije, ki se bodo v Bruslju sestali prihodnji teden, naj "jasno izrazi svojo popolno solidarnost z Britanci".

Bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju. Skupno so morali v povezavi z napadom nanju v bolnišnico sprejeti 21 ljudi, med njimi tudi policista, ki ju je našel.

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek dejala, da je za zastrupitev 66-letnega Skripala in njegove 33-letne hčerke najverjetneje odgovorna Rusija, kar ta odločno zanika.

Na Otoku celovito pojasnilo Moskve pričakujejo do konca današnjega dne. O odzivu Rusije - kakršenkoli ta že bo - bo nato v sredo razpravljal britanski svet za nacionalno varnost, je danes napovedal tiskovni predstavnik Mayeve.