c S

Konvoj palestinskega premierja v Gazi tarča bombnega napada

13.03.2018 13:30 Gaza, 13. marca (STA) - Palestinski premier Rami Hamdala je danes prispel v Gazo na enega redkih obiskov. Njegov konvoj je bil tarča bombnega napada, v katerem je bilo lažje ranjenih sedem oseb. Odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Nikolaj Mladenov je napad obsodil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hamdala v eksploziji, ki je odjeknila nemudoma, ko je njegov konvoj vstopil na območje Gaze, v eksploziji ni bil ranjen. Kmalu po eksploziji se je Hamdala že pojavil na televiziji, saj je odprl obrat za odpadne vode na območju Gaze, nato je zaradi napada skrajšal obisk.

V konvoju je bil tudi vodja palestinskih obveščevalcev Madžid Faradž, ki v eksploziji prav tako ni bil ranjen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je napad na konvoj označil za strahopetno dejanje in ga pripisal gibanju Hamas, ki nadzira območje Gaze. Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel še nihče. Hamasovo notranje ministrstvo je potrdilo eksplozijo ter da varnostne sile preiskujejo dogodek.

Odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Nikolaj Mladenov je v sporočilu za javnost zahteval čimprejšnjo preiskavo incidenta, ter da morajo odgovorne postaviti pred roko pravice. Dodal je, da je Hamas na območju Gaze odgovoren, da poskrbi, da lahko predstavniki legitimnih palestinskih oblasti tam opravljajo svoje delo, "brez bojazni pred zastraševanjem, nadlegovanjem in nasiljem". Dodal je še, da so napadalci poskušali spodkopati prizadevanja za spravo med Fatahom in Hamasom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.