c S

Četrta ministrska ekipa Merklove: Stari znanci in novi obrazi

13.03.2018 13:02 Berlin, 13. marca (STA) - Trajalo je rekordno dolgo, skoraj pol leta od volitev septembra lani, a v sredo bo Nemčija vendarle dobila novo vlado - še četrto zapored pod vodstvom Angele Merkel in obenem tretjo, ki jo konservativna unija CDU in CSU oblikuje skupaj s socialdemokrati (SPD). Starih znancev in novih obrazov bo v novi ekipi približno enako.

Vključno z Merklovo bo v novi vladi sedem žensk in devet moških. Za to, da ta ne bo povsem spolno uravnotežena, je kriva predvsem CSU, ki v Berlin pošilja same moške. Povprečna starost ministrov je 51 let. Najmlajši je 37-letni Jens Spahn, katerega imenovanje na vrh ministrstva za zdravje sicer velja za eno večjih presenečenj - poleg imenovanj nekdanje hotelirke Anje Karliczek (CDU) ter dosedanje županje najbolj problematičnega berlinskega okrožja Neukölln Franziske Giffey (SPD). Najstarejši minister bo z 68 leti prvak CSU Horst Seehofer. Kljub prizadevanjem, da bi bila v vladni ekipi čim bolje zastopana nekdanja Vzhodna Nemčija, temu ne bo tako: poleg kanclerke bo iz nekdanje DDR le še Giffeyjeva.

CDU poleg kanclerke še šest ministrstev, a nobeno težkokategorno

Vodenje kanclerskega kabineta prevzema Helge Braun, 45-letni anestezist iz Hessna. Na tem položaju bo nasledil Petra Altamaierja, ki se seli na čelo ministrstva za gospodarstvo in energijo. Čeprav mnogim tako v vojski kot v CDU to ni ravno po volji, Ursula von der Leyen ostaja obrambna ministrica. Leta 2013 je ta položaj zasedla kot prva ženska doslej v Nemčiji. Ministrstvo za izobraževanje in raziskave je Merklova presenetljivo zaupala malo znani Anji Karliczek, 46-letni nekdanji direktorici hotela, ki je šele leta 2013 z izvolitvijo v bundestag prvič vstopila v zvezno politiko. Precej bolj izkušena podpredsednica CDU Julia Klöckner, v katero v stranki polagajo velike upe, prihaja na ministrstvo za kmetijstvo in prehrano.

Čeprav ima komaj 37 let, si je uspel zajeten kupček političnih izkušenj in prepoznavno ime doslej ustvariti Jens Spahn, ki ga čaka vodenje enega bolj težavnih ministrstev. Spahn velja za predstavnika konservativnejšega krila CDU in enega najglasnejših kritikov Merklove znotraj stranke, še posebej njene politike do beguncev. Na to temo je leta 2015 celo izdal knjigo. Mnogi mu očitajo sovražen odnos do muslimanskih priseljencev, sam pa ne skriva, da so njegova stališča glede tega bližje stališčem avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza kot Merklove. Po drugi strani je sam večkrat tarča napadov z desnice, ker je homoseksualec. Lani pred božičem se je poročil s svojim partnerjem, novinarjem Danielom Funkejem.

Spahnovo vključitev v ministrsko ekipo so pričakovano pospremile ocene, "da je dobro imeti svoje prijatelje blizu, sovražnike pa še bližje", in da mora Merklova očitno, da bi se ohranila na oblasti, podkupovati svoje nasprotnike. Zelo ambiciozen Spahn je bil minuli dve leti in pol državni sekretar na ministrstvu za finance, pred tem pa več let predstavnik poslanske skupine CDU za področje zdravstva. Že leta 1995 se je pridružil podmladku CDU in postal politično aktiven. Po zaključeni srednji šoli se je zaposlil v banki, kasneje je študiral politologijo in je lani postal magister političnih znanosti. Leta 2012 se je uvrstil na lestvico "40 pod 40 - Evropski mladi voditelji".

Merklova je, potem ko je bila februarja po sklenitvi koalicijskega dogovora tarča kritik, da je v pogajanjih iztržila premalo, izpostavila predvsem dejstvo, da je CDU po več kot pol stoletja znova dobila ministrstvo za gospodarstvo, v rokah katerega je od leta 2013 pomembno področje energije. Številni so sicer to označili za tolažilno nagrado, saj to ministrstvo v minulih letih ni ravno izstopalo po svoji teži in dosežkih - čeprav po ocenah mnogih prej zaradi konkretnih ministrov kot pa samega resorja.

Vodenje ministrstva za gospodarstvo je kanclerka zaupala Petru Altmaierju, ki ga nemški mediji označujejo predvsem kot enega njenih najtesnejših zaupnikov in zaveznikov. Kot človeka, ki Merklovi stoji ob strani v dobrem in zlem in ki mu ona skorajda slepo zaupa. Med drugim mu je poleg siceršnjega vodenja svojega kabineta leta 2015 na vrhuncu begunske krize poverila še usklajevanje ukrepov glede beguncev, nato pisanju volilnega programa CDU in za piko na i konec lanskega leta še začasno vodenje finančnega ministrstva, ko se je z njega poslovil Wolfgang Schäuble. Pred tem je bil 58-letni pravnik po izobrazbi v prejšnji vladi Merklove minister za okolje, sicer pa ima za sabo že dolgo politično kariero.

Tekoče govori angleško, francosko in nizozemsko, ima opravljen pravosodni izpit in naj bi bil odličen kuhar. V mlajših letih je, kot sam prizna, veljal za enega od "mladih divjakov" CDU, ki so se v takrat še precej bolj desno konservativni stranki zavzemali za stvari, kot so liberalizacija pravice do državljanstva, rehabilitacija vojnih dezerterjev in kaznovanje posilstva znotraj zakonske zveze. Sredi 90. let prejšnjega stoletja je bil del t. i. pica povezave, znotraj katere je prišlo do prvih konkretnejših stikov med bolj uporniškimi člani CDU in Zelenih.

SPD si je uspela priboriti tri ključna ministrstva

Za veliko zmagovalko koalicijskih pogajanj velja SPD, ki si je kljub zgodovinsko slabemu volilnemu rezultatu izborila šest ministrstev. Glavna trofeja je finančno ministrstvo, na čelu katerega bo legendarnega Wolfganga Schäubleja nasledil dosedanji župan Hamburga Olaf Scholz, ki bo obenem podkancler. Financam tesno za petami sledi ponovno vodenje zunanjega ministrstva, na katerega se seli sedanji pravosodni minister Haiko Maas. Za pomemben dosežek velja poleg tega vodenje ministrstva za delo in socialo, predvsem zaradi njegovega večmilijardnega proračuna, ki ga bo vodil Hubertus Heil. Ta je bil doslej dvakrat generalni sekretar SPD in bi bil v novi vladi zadovoljen tudi z vodenjem šolskega ministrstva, a mu je na koncu pripadla pomembnejša naloga.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, samozavesti 59-letnemu Olafu Scholzu ne manjka. Legendarna je njegova izjava, potem ko je leta 2009 stopil na čelo SPD v Hamburgu: "Kdor pri meni naroča vodstvo, mora vedeti, da bo to potem tudi dobil." O vrnitvi na berlinski politični oder ni Scholz nikoli javno govoril, a globoko v sebi naj bi se nekoč - načeloma že v naslednjem mandatu, zato se ga je prijel vzdevek Olaf 21 - videl celo na kanclerskem položaju.

Mnogi mu očitajo arogantnost, a po drugi strani se lahko v svoji karieri pohvali z marsičim. Velja za globoko vdanega svoji stranki in naj v Berlin bi ne odhajal le zaradi lastne nečimrnosti, ampak predvsem zaradi občutka dolžnosti do SPD, ki bo v tem mandatu na težki preizkušnji. Označujejo ga kot pikolovskega, obsedenega s podrobnostmi in dejstvi, kot človeka številk, analitika, precej suhoparnega in ne ravno empatičnega, a vzdržljivega, zanesljivega in sposobnega, zaradi česar se ga je že pred leti prijel vzdevek Scholzomat.

Od leta 2007 do 2009 je bil zvezni minister za delo in socialo, leta 2009 je stopil na čelo hamburške SPD in od leta 2011 županuje Hamburgu, drugemu največjemu nemškemu mestu in obenem zvezni deželi. Februarja letos je po odstopu Martina Schulza prevzel začasno vodenje zvezne SPD. Da je sposoben voditi finančno ministrstvo, mu celo njegovi nasprotniki ne zanikajo, piše nemški Zeit. Med drugim se je lani izkazal kot eden arhitektov prenovljenega sistema financiranja med državo in zveznimi deželami, letos pa kot eden glavnih pogajalcev SPD v koalicijskih pogajanjih s CDU in CSU. Sam zatrjuje, da bo kot finančni minister vztrajal pri proračunski disciplini svojega predhodnika Schäubleja, spremembe pa naj bi prihajale na področju evrske in finančne politike EU.

O političnem slogu, ki ga goji Heiko Maas, so mnenja zelo različna. Očitajo mu predvsem, da se je kot pravosodni minister preveč osebno profiliral - predvsem s številnimi objavami na Twitterju glede političnih tem, ki niso bile v njegovi v pristojnosti, pa tudi pogostimi nastopi na rdeči preprogi, odkar je v zvezi z igralko Natalio Wörner. A tudi nasprotniki morajo 51-letniku priznati, da je marljiv. Med dosežki njegovega mandata so zakonska omejitev naraščanja najemnin, prenova kazenskega prava na področju dejanj zoper spolno nedotakljivost, ženske kvote, protiteroristična zakonodaja in za mnoge sporen zakon proti sovražnemu govoru na internetu. Kritik je bil deležen predvsem, ker je nenadoma spremenil stališče glede hrambe podatkov.

Za vodenje zunanjega ministrstva Maas ni ravno kvalificiran, a tudi za vodenje pravosodnega leta 2013 ni bil, pa se je dobro znašel. Govori malo francosko in za silo sprejemljivo angleško. Kot se pošali dpa, zunanje ministrstvo bolje od Maasa pozna njegova spremljevalka, ki je pred leti igrala glavno vlogo v TV seriji Diplomatka in in je v okviru priprav na vlogo večkrat letela v vladnem letalu takratnega zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja. Zaradi svojih jasnih stališč proti ksenofobiji je Maas osovražen na skrajni desnici.

Prvak CSU po novem na čelu ministrstva za notranje zadeve, domovino in gradnjo

Tudi bavarska CSU si je v koalicijskih pogajanjih uspela izboriti več, kot bi ji pripadalo zgolj po volilnem rezultatu. Iz njenih vrstah prihajajo trije novi ministri - dosedanji generalni sekretar CSU Andreas Scheuer bo vodil ministrstvo za promet in digitalno infrastrukturo, Gerd Müller ostaja na čelu ministrstva za razvoj, a daleč najbolj odmeva odhod prvaka CSU Seehoferja na čelo ministrstva za notranje zadeve, ki bo po novem odgovorno tudi za področji domovine in gradnje.

Horst Seehofer je s 45 leti izkušenj veteran ne le bavarske, ampak tudi nemške politike, ki pa se zadnje čase bori za politično preživetje. Že lani spomladi naj bi razmišljal o umiku, a so ga pregovorili, naj stranko popelje na še ene zvezne volitve. Na njih se je CSU slabo odrezala in pritisk nanj, naj se odpove vsaj enemu od dveh vodilnih položajev, je še narasel. Konec lanskega leta je pristal na to, da položaj ministrskega predsednika Bavarske prepusti svojemu največjemu rivalu Markusu Söderju. V zameno je lahko ostal na čelu CSU. A očitno se je vmes že pripravljal na svoj naslednji korak, prestop nazaj v zvezno vladno politiko, čeprav je javno vedno zatrjeval, da tega ni več v njegovih načrtih.

Preden je leta 2008 prevzel vodenje CSU in bavarske vlade, je bil Seehofer 28 let poslanec bundestaga ter 12 let državni sekretar in zvezni minister. Kljub temu bo vodenje resorja za notranje zadeve, razširjenega na področji domovine in gradnje, velik izziv. Po pričakovanjih bo svoj pečat pustil predvsem na področju begunske in azilne politike, kjer je že napovedal hitrejši izgon zavrnjenih prosilcev za azil, še posebej neusmiljen bo do storilcev kaznivih dejanj, sicer pa že leta ostro kritizira politiko Merklove in terja določitev t. i. zgornje meje za begunce.