c S

OECD zvišala napoved svetovne gospodarske rasti, opozarja na tveganja zaradi protekcionizma

13.03.2018 13:07 Pariz, 13. marca (STA) - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je nekoliko izboljšala napoved realne rasti svetovnega BDP letos in v 2019. V obeh letih naj bi bila ta pri 3,9 odstotka. So pa v OECD opozorili na tveganja zaradi naraščajočega trgovinskega protekcionizma in pozvali k ohranitvi na pravilih temelječega trgovinskega sistema.

OECD, katere članica je tudi Slovenija, je v danes objavljenem vmesnem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih tako ugotovila, da se svetovno gospodarstvo še naprej krepi. Po 3,7-odstotni realni rasti v 2017 naj bi se letos in prihodnje leto okrepila za 3,9 odstotka. V primerjavi z zadnjimi novembrskimi napovedmi je ocena za letos višja za 0,2 odstotne točke, pričakovanja za 2019 pa za 0,3 odstotne točke.

Območje evra naj bi po lanski 2,5-odstotni krepitvi BDP letos zabeležilo 2,3-odstotno rast gospodarske dejavnosti, prihodnje leto pa naj bi se rast umirila na 2,1 odstotka. Obe številki sta za 0,2 odstotne točke višji od novembrske napovedi.

Najbolj optimistični so v organizaciji razvitih držav s sedežem v Parizu glede izboljšanja obetov za Francijo. Tam naj bi rast po lanski dveodstotni letos dosegla 2,2 odstotka (+0,4 odstotne točke glede na november). prihodnje leto naj bi francosko gospodarstvo zraslo za 1,9 odstotka (+ 0,2 odstotne točke).

Nemško gospodarstvo naj bi po lanski 2,5-odstotni rasti letos zabeležilo 2,4-odstotno krepitev BDP (+0,1 odstotne točke), prihodnje leto pa 2,2-odstotno rast (+0,3 odstotne točke).

Manj dinamike v OECD napovedujejo za Italijo kot tretjo gospodarsko silo evrskega območja. Napovedi za zahodno slovensko sosedo, ki jo očitno čaka novo obdobje politične nestabilnosti, letos tako kot lani po pričakovanjih OECD čaka 1,5-odstotna rast BDP, v 2019 pa naj bi se ta umirila na 1,3 odstotka. Glede na lanski november gre za enake ocene.

Šibkejšo rast od evrskega območja naj bi beležila Velika Britanija. Po lanskih 1,7 odstotka naj bi se letos umirila na 1,3 odstotka, prihodnje leto pa na 1,1 odstotka. Napovedi niso bistveno drugačne od novembrskih.

Precej bolj optimistični so v OECD glede ameriškega gospodarstva. To naj bi se po 2,3 odstotka lani letos okrepilo za 2,9 odstotka (+0,4 odstotne točke), v 2019 pa za 2,8 odstotka (+0,7 odstotne točke).

Kitajska kot drugo največje nacionalno gospodarstvo naj bi letos po 6,9-odstotni lanski rasti realno pridobilo 6,7 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od novembrskih napovedi in celo za 0,2 odstotne točke več od pričakovanj oblasti v Pekingu. Prihodnje leto naj bi bila pri 6,4 odstotka.

Precej nižja je dolgo časa rast japonskega BDP. Z lanskih 1,7 odstotka naj bi se ta letos umirila na 1,5 odstotka (+ 0,3 odstotne točke), prihodnje leto pa na 1,1 odstotka (+ 0,1 odstotne točke).

OECD sicer optimistično ugotavlja, da je globalna rast zaradi okrepljenih investicij, odboja v svetovni trgovini in rasti zaposlenosti precej bolj široko zasnovana. Dinamiko med drugim krepijo konec lanskega leta sprejete davčne spremembe v ZDA in napovedana rast javnih izdatkov v Nemčiji s prihodom nove velike koalicije.

Med tveganji OECD omenja visoko raven zadolženosti v nekaterih državah, izzive ob zaostrovanju denarnih politik v razvitih gospodarstvih in pa premajhno reformno dinamiko, zaradi katere bi zamudili priložnost za odgovor na izzive demografskih sprememb, večletnih nizkih ravni investicij in pa padajoče produktivnosti.

Še posebej pa OECD tokrat opozarja na pasti naraščajočega protekcionizma, ki se trenutno najbolj kaže v odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede uvedbe carin na jeklo in aluminij. ta sicer še ni čisto dokončna, saj jo Trumpova administracija veže na to, koliko bodo druga velika gospodarstva pripravljena svoje trge odpreti za ameriško blago.

V OECD so prepričani, da je protekcionizem eno ključnih tveganj za zaupanje, investicije in delovna mesta, največja svetovna gospodarstva pa pozivajo, naj naredijo vse za ohranitev takšnega svetovnega trgovinskega sistema, ki temelji na pravilih in utečenih postopkih, ter se izognejo zaostrovanju medsebojnih nesoglasij na dvostranski ravni.