c S

Sojenje v zadevi Hypo se vrača na začetek

13.03.2018 09:15 Ljubljana, 13. marca (STA) - Sojenje v zadevi Hypo bo moralo po več kot 60 opravljenih narokih in zaslišanih več kot 40 pričah moralo steči znova zaradi izločitve nezakonitih dokazov in zahteve obrambe za izločitev sodnika, poročata Dnevnik in Delo. Mineva namreč tri mesece od zadnje uspešno izvedene obravnave 13. decembra lani, zato mora po zakonu sojenje steči znova.

Konec maja bodo potekla tudi tri leta od vložitve obtožnice, ko bodo obtoženi, če sojenje ne bo končano, lahko znova razpolagali s svojim premoženjem. Med obtoženimi sta nekdanja predsednika uprave Hypo Alpe Adria Bank Anton Romih in Špan, nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik in nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultance Andrej Oblak.

Na ponedeljkovo obravnavo na ljubljanskem okrožnem sodišču je prišel le Andrej Oblak, preostali obtoženi pa so se opravičili zaradi zdravstvenih težav.

Sojenje je sicer pokazalo, da je sodišče že v sodni preiskavi naredilo veliko napako, saj zaposleni v luksemburški odvetniški pisarni pred zaslišanjem niso bili ustrezno podučeni o svojih pravicah. Sklep o izločitvi je bil izdan 20. decembra, 10. januarja pa je Španov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar zahteval izločitev sodnika Srečka Škerbca, saj je bil seznanjen z nezakonitimi dokazi. Zapletlo se je tudi, ker je predsednik sodišča njegovo zahtevo sicer zavrnil in o tem obvestil stranke, ni pa izdal sklepa.

Obtoženi naj bi banko s posli oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa skrivali v davčnih oazah. Tožilec Stanislav Pintar je prepričan, da so s skupnim delovanjem storili dve kaznivi dejanji zlorabe položaja, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, naložili v deleže družbe ter z njeno prodajo pridobili 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Leta 2015 je v tej zadevi krivdo v zameno za leto in pol pogojne zaporne kazni priznala le nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak.