c S

Mayeva krivdo za zastrupitev dvojnega agenta pripisala Moskvi

13.03.2018 08:46 London/Moskva, 12. marca (STA) - Britanska ministrska predsednica Theresa May je danes v britanskem parlamentu dejala, da je za zastrupitev bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala najverjetneje odgovorna Rusija. Moskva je v odzivu dejala, da gre za cirkuško predstavo.

Kot je v parlamentu danes utemeljila Mayeva svoje stališče, je to potrdila analiza živčnega plina, ki je bil uporabljen v napadu na Skripala. Rusijo je tudi pozvala, naj nemudoma pomaga pri razjasnitvi vseh okoliščin.

Dodala je, da so ruskega veleposlanika v Londonu že poklicali na pogovor, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je britanska premierka Moskvi tudi postavila ultimat, da do torka Organizaciji za prepoved kemičnega orožja posreduje vse podrobnosti programa razvoja živčnih strupov Novičok.

"Poskus umora z uporabo živčnega strupa na ravni orožja v britanskem mestu ni bil samo zločin nad Skripalom. Šlo je za nekritičen in brezobziren napad na Združeno kraljestvo, ki je ogrozil življenja nedolžnih civilistov. Ne bomo trpeli takšnega predrznega poskusa umora nedolžnih civilistov na naših tleh," je še bila kritična Mayeva.

Pred nastopom v britanskem parlamentu je Mayeva danes vodila krizno sejo britanskega sveta za nacionalno varnost.

Opazovalci menijo, da bodo današnje izjave Mayeve še dodatno poslabšale odnose med Veliko Britanijo in Rusijo. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu izjave Mayeve označila kot "cirkuško predstavo v britanskem parlamentu". Dodala je, da gre za "politično kampanjo, ki temelji na provokacijah".

66-letnega Skipala in njegovo 33-letno hčerko Julijo so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju. Skupno so morali v povezavi z napadom nanju v bolnišnico sprejeti 21 ljudi, med njimi tudi policista, ki ju je našel.

Zastrupitev dvojnega agenta so medtem obsodili tudi v Beli hiši, kjer pa niso omenili Rusije. Kot je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je zastrupitev označila za grozodejstvo, ZDA svoji "najbližji zaveznici" stojijo ob strani.