c S

Torkova in četrtkova obravnava zoper Bajdeta preklicani

13.03.2018 08:32 Celje, 12. marca (STA) - Celjsko okrožno sodišče je torkovo in četrtkovo obravnavo zoper Romea Bajdeta, ki je obtožen umora partnerke decembra 2015 v Velenju, preklicalo. Do preklica je prišlo, ker je zbolela njegova nova zagovornica Albina Vedenik, ki je zagovor prevzela pred 10 dnevi. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo v petek.

Sodišče je prejšnji teden zavrnilo prošnjo Vedenikove, ki je zaprosila za 30-dnevni rok za pripravo na sojenje, saj da Bajdetov kazenski spis vsebuje skoraj 2000 strani.

Prejšnji zagovornici Maksimiljani Kincl Mlakar je Bajde nedavno preklical pooblastilo za zastopanje. Ker je ocenila, da je zaupanje med njo in Bajdetom porušeno, se ji ni zdelo nesmiselno nadaljevati zagovora. Zagovarjala ga je v okviru sistema brezplačne pravne pomoči, s čimer bo nadaljevala tudi Vedenikova.

Tožilka Simona Kuzman Razgoršek sicer ves čas sojenja meni, da Bajde poskuša zavlačevati sojenje. Če mu sodišče kazni ne bo izreklo do 21. marca letos, mu bo moralo odpraviti pripor. Zakon o kazenskem postopku namreč določa, da lahko po vložitvi obtožnice pripor traja največ dve leti. Če v tem roku obtožencu ni izrečena obsodilna sodba, pripor odpravijo in obtoženca izpustijo. Obtožnica zoper Bajdeta je bila vložena 22. marca 2016.

Na prvem sojenju je bil Bajde 7. marca lani spoznan za krivega uboja partnerke in obsojen na 13 let zapora, čeprav ga je tožilstvo bremenilo umora in zanj zahtevalo 25 let zaporne kazni.

Višje sodišče v Celju je sodbo razveljavilo, med drugim zato, ker je sojenje v delih, ko so razpravljali o obdolženčevem duševnem zdravju, potekalo zaprto za javnost. Višje sodišče je v odločbi opozorilo, da je javnost sojenja pravilo, izključitev javnosti pa izjema. Prav tako se ni strinjalo s sodnikovim videnjem ljubosumja kot motiva za storitev kaznivega dejanja.