c S

Osumljenec četrtkovega ropa naj bi imel na vesti še tri druge rope bank

13.03.2018 08:08 Ljubljana, 12. marca (STA) - Osumljenec četrtkovega poskusa ropa, ki mu je načrte prekrižal policist Policijske postaje (PU) Ljubljana Moste Mihael Berlic, je osumljen še treh drugih ropov bank. Pri sebi je imel pištolo, medtem ko policist ni bil oborožen. "Na tleh se je bil boj za preživetje," je Berlic pojasnil na današnji novinarski konferenci.

Storilec se je minuli četrtek nekaj pred 10.30 s skuterjem pripeljal do poslovalnice Delavske hranilnice na Dunajski cesti. V poslovalnico je vstopil oborožen s pištolo in z nahrbtnikom, v katerem je imel še montirno železo. Podal se je mimo strank, med katerimi je bil tudi policist Berlic, ki je v vrsti čakal, da bi plačal položnice.

Osumljenec je s pištolo v roki zahteval od strank, naj se umaknejo. Nato je preplezal steklo nad pultom blagajne in iz nje ukradel več tisoč evrov, so zapisali na PU Ljubljana. Ko je bil osumljeni še za blagajnami, je policist drugim strankam namignil, naj zapustijo poslovalnico, nato pa jo je skupaj z zaposlenim zapustil še sam. Ko je kmalu zatem iz poslovalnice pritekel osumljenec, ga je zaustavil. Kot so navedli na PU Ljubljana, je uporabil telesno silo in mu vseskozi ukazoval, naj miru, saj da je policist.

Berlic je pojasnil, da je roparja spravil na tla in poskrbel, da mu ni mogel uiti, čeprav se je vztrajno upiral. Kot je poudaril, je vesel, da ropar ni uporabil pištole. Je pa kljub temu dobil poškodbo na desni strani čela, ki mu je povzročila vrtoglavico, poškodbo levega ramena in odrgnine na kolenih.

"Najbolj važno je, da je zmagala pravica. Do konca življenja si ne bi mogel odpustiti, če bi pustil, da gre storilec mimo mene," je poudaril in dodal, da poklic jemlje kot poslanstvo. "Vedno sem ga, vedno ga bom, dokler bom policist," je še dodal.

Policisti so sicer ugotovili stalni vzorec, ki se ga je posluževal ropar. Konec prejšnjega in v začetku letošnjega leta so namreč v relativno kratkem obdobju v Ljubljani obravnavali več ropov na škodo finančnih ustanov. S primerjavo in analizo štirih ropov so ugotovili, da se je storilec na kazniva dejanja dobro pripravil in jih načrtoval vnaprej.

Na kraj se je pripeljal s skuterjem, ki ga je pustil v neposredni bližini finančne ustanove. Dejanje je izvrševal s čelado na glavi in ne glede na število strank v poslovalnici. Pri izvrševanju je uslužbencem grozil tudi s pištolo, je na novinarski konferenci pojasnil vodja ljubljanskega oddelka za splošno kriminaliteto Valter Zrinski.

Osumljenec naj bi po podatkih policije dvakrat oropal poslovalnico Delavske hranilnice na Dunajski cesti v Ljubljani in enkrat poslovalnico na Fužinah. Oropal naj bi tudi poslovalnico SKB banke na Dunajski cesti v Ljubljani. Skupno naj bi odtujil okoli 50.000 evrov gotovine.

Gre za 44-letnega slovenskega državljana brez urejenega prebivališča v Sloveniji. Sicer brezposelni storilec je tudi specialni povratnik kaznivih dejanj in odvisnik od prepovedanih drog.

Zaradi utemeljenega suma štirih kaznivih dejanj ropov in kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi so ga v soboto privedli k preiskovalni sodnici, ki je po zaslišanju zoper njega odredila pripor.

Storilec je posedoval tudi polavtomatsko nelegalno predelano orožje kalibra 9 milimetrov, katerega posedovanje in promet sta prepovedana. "Zoper osumljenca so podani še razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, ki se nanaša na pištolo, za kar še zbiramo obvestila in bomo kazensko ovadbo tudi ustrezno dopolnili," je še povedal Zrinski.

Storilcu za rop grozi zaporna kazen od enega do deset let, za kazniva dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi pa od enega do pet let zapora.