c S

EU zaradi konflikta v Ukrajini spet podaljšala sankcije

13.03.2018 08:16 Bruselj, 12. marca (STA) - Evropska unija je danes ponovno za šest mesecev podaljšala sankcije proti nekaterim ruskim in ukrajinskim posameznikom in pravnim osebam zaradi vpletenosti v ukrajinski konflikt. Sankcije bodo tako v veljavi najmanj do 15. septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prepoved potovanj in zamrznitev premoženja trenutno velja za 150 posameznikov in 38 pravnih oseb, kar je ena več kot pred pol leta.

"Ocena razmer ni utemeljila spremembe režima sankcij," je v sporočilu za javnost pojasnilo 28 članic EU.

EU je gospodarske sankcije, ki se osredotočajo predvsem na rusko nafto, obrambo in bančne sektorje, za pol leta nazadnje podaljšala decembra lani.

Posamezne sankcije so del ukrepov, ki jih je EU leta 2014 uvedla za kaznovanje Moskve zaradi njene vloge v konfliktu v vzhodni Ukrajini. Povod za ukrepanje je bila sestrelitev letala Malaysia Airlines nad vzhodom Ukrajine, v kateri je umrlo 298 ljudi, Zahod pa je odgovornost pripisal proruskim upornikom.

Konflikt na vzhodu Ukrajine je od leta 2014, ko so se proruski separatisti uprli Kijevu in si je Rusija priključila polotok Krim, terjal že več kot 10.000 življenj. Rusija in Ukrajina sta sicer leta 2015 v Minsku podpisali mirovni sporazum, ki naj bi končal konflikt, a se ta kljub temu nadaljuje.