c S

Za stečajnega upravitelja MKT Print Kosa odredili pripor

09.03.2018 20:10 Ljubljana, 09. marca (STA) - Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je za stečajnega upravitelja družbe MKT Print Tomaža Kosa, osumljenega zlorabe položaja ter dajanja in jemanja podkupnine, odredila pripor. Odločitev glede drugega osumljenega bo znana po zaključku njegovega zaslišanja, so povedali na okrožnem sodišču.

Kosa in še enega osumljenca so kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pridržali v torek, ko so v Ljubljani in Celju izvedli več preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov. V njih so iskali dokaze o domnevno spornih nepremičninskih poslih v okviru stečajnega postopka nad družbo iz Ljubljane. Zlorabe položaja ter dajanja in jemanja podkupnine sicer skupaj sumijo šest oseb, so v sredo pojasnili na NPU.

Protipravna premoženjska korist, ki je nastala z zlorabo položaja, znaša najmanj 860.000 evrov. Oškodovana je bila stečajna masa dolžnika in upniki. Znesek zahtevane podkupnine, ki pa ni bila izplačana, ker udeleženci niso uspeli v celoti realizirati kriminalnega načrta, pa je bil milijon evrov.

Sporni nepremičninski posli naj bi se odvili v okviru stečaja družbe MKT Print. Kos naj bi se z drugimi osumljenci dogovoril, da bo tovarniški kompleks v Ljubljani, ki je bil ocenjen na 20 milijonov evrov, prodal za nekaj manj kot 2,5 milijona evrov. Nepremičnine naj bi zatem dražje prodali naprej in si razliko razdelili ter nagradili stečajnega upravitelja, je v torek poročala televizija Pop TV.

Kosa so celjski kriminalisti ovadili že leta 2015 zaradi poneverbe. Po informacijah Pop TV naj bi takrat izdajal lažne račune in neuradno nakazal 2,6 milijona evrov s svoje družbe na račun družbe v Bosni, denar pa naj bi nato dvigoval v gotovini. Očitkov policije ni želel komentirati.