c S

Vojska bo pomagala pri preiskavi zastrupitve nekdanjega dvojnega rusko-britanskega vohuna

09.03.2018 20:04 London, 09. marca (STA) - Britanska policija je danes zaprosila za vojaško pomoč pri razširjeni preiskavi nedavnega napada z živčnim strupom na nekdanjega dvojnega rusko-britanskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v britanskem Salisburyju. Vojska naj bi pomagala s svojimi strokovnjaki za kemično orožje in dekontaminacijo ter odstranjevanje bomb.

Metropolitanska policija, katere protiteroristična enota vodi preiskavo, je ob tem potrdila, da so vojsko zaprosili, da na varno umakne številna vozila in objekte v Salisburyju, poroča britanski BBC. V to naj bi sodila tudi reševalni vozili, v katerih so odpeljali odpeljali žrtvi in bi lahko bili kontaminirani. Javnost zaradi tega ne bi smela biti zaskrbljena, prav tako tudi ni nevarnosti za zdravje ljudi, je ob tem sporočila policija.

Sergej in Julija Skripal sta še vedno v bolnišnici v Salisburyju in ostajata v kritičnem stanju. Resno je tudi zdravstveno stanje 38-letnega policista, ki ju je našel. Preiskovalci v posebnih oblekah so že preiskali klop, na kateri so našli nezavestnega očeta in hčer, prav tako so v okviru preiskave sedaj zapečatili še vozilo Sergeja Skripala in njegovo hišo.

Doslej je znano, da sta Sergej in Julija Skripal v nedeljo popoldan najprej obiskala pub Mill in restavracijo Zizzi, preden so ju našli nezavestna v bližini nakupovalnega centra Maltings.

Rus Valerij Morozov, ki živi v izgnanstvu, je za BBC danes dejal, da naj bi se Skripal ukvarjal s kibernetsko varnostjo.

Britanska policija je v sredo zvečer potrdila, da sta bila Sergej in Julija Skripal žrtvi napada z živčnim strupom. Sporočili so tudi, da so vladni strokovnjaki že identificirali živčni strup, uporabljen v napadu, a da te informacije javnosti zaenkrat ne morejo razkriti.

Po neuradnih informacijah BBC naj bi bil redkejši od živčnega plina sarina in naj ne bi šlo za strup VX, s katerim je bil v Maleziji lani ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Skripal, nekdanji uslužbenec ruske vojaške obveščevalne službe, ima azil v Veliki Britaniji od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI. V Rusiji je bil namreč leta 2006 obsojen na 13 let zapora zaradi predajanja zaupnih informacij o ruskih vohunih britanski tajni službi MI6.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je že v torek uperil prst proti Moskvi, ko je javno dejal, da primer spominja na smrt bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je umrl v Londonu leta 2006 po zaužitju čaja z radioaktivnim polonijem 210. Britanska preiskava je takrat ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika. Moskva zanika tudi kakršnokoli vpletenost v tokratni primer.