c S

Zoper Simoniča še ena obtožba

12.03.2018 09:49 Ljubljana, 12. marca (STA) - Specializirano tožilstvo je vložilo novo obtožnico zoper nekdanjega direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaža Simoniča. Po navedbah časnika naj bi šlo za različne svetovalne pogodbe, ki jih je agencija pod vodstvom Simoniča sklepala s prijateljskimi podjetji. Obtožba še ni pravnomočna.

Po navedbah časnika Delo je sodna preiskava zoper Simoniča, še pet obdolženih in šest pravnih oseb na ljubljanskem okrožnem sodišču potekala na podlagi ovadb oziroma hišnih preiskav v letih 2009 in 2011.

Šlo naj bi za domnevno fiktivne oziroma prenapihnjene svetovalne pogodbe z mariborskimi podjetji Teletech, A-Teza, Domino ter Ios oziroma njihovimi lastniki Radovanom Weingerlom, Ludvikom Lobnikom, Tomislavom Gačnikom in Danijelom Copotom. Poleg omenjenih je bil v preiskavo vključen še nekdanji pravnik v Apeku Gregor Dobrila. Tožilstvo se je odločilo za vložitev obtožnice, a ne zoper vse preiskovane.

Za Delo so na specializiranem državnem tožilstvu potrdili, da so 19. februarja vložili obtožnico zoper štiri fizične in štiri pravne osebe zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Po informacijah časnika naj bi bili poleg Simoniča obtoženi še Weingerl, Lobnik in Gačnik. Obtožba še ni pravnomočna.

Simoniču sicer na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo tudi zaradi obtožbe, da naj bi leta 2006 zlorabil uradni položaj pri podelitvi koncesij za uporabo frekvenc GSM in UMTS. Sojenje v zadevi Tušmobil, ki se je s predobravnavnimi naroki začelo decembra 2015, nato pa zastalo, naj bi se vendarle nadaljevalo aprila.

Tožilstvo je ob tem leta 2009 začelo finančno preiskavo na podlagi anonimnega pisma o fiktivnih pogodbah, ki naj bi jih Apek pod Simoničevim vodstvom sklepal s prijateljskimi podjetji. Najprej mu je očitalo za nekaj manj kot pol milijona evrov nepojasnjenega premoženja, nato pa znesek znižalo na 175.000 evrov.