c S

V Turčiji iz pripora izpustili novinarja opozicijskega časnika

10.03.2018 20:31 Istanbul, 10. marca (STA) - Sodišče v Istanbulu je v petek odredilo izpustitev iz pripora preiskovalnega novinarja in odgovornega urednika opozicijskega časnika Cumhuriyet Ahmeta Sika in Murata Sabuncuja. V priporu od 17 uslužbencev časopisa, ki jim sodijo, ostaja le še direktor Akin Atalay.

Sodišče je izpustitev Sika in Sabuncuja, ki sta bila v priporu od leta 2016, odredilo po celodnevni obravnavi, ki je potekala v istanbulskem zaporu Silivri. Naslednja obravnava bo prihodnji teden.

Novinarji in člani uprave Cumhuriyeta so obtoženi, da so prek tiska javno podpirali Kurdsko delavsko stranko (PKK), skrajno levo Revolucionarno ljudsko osvobodilno fronto in gibanje klerika Fethullaha Gülena, ki so po mnenju turških oblasti teroristične organizacije. V primeru obsodbe jim grozi vsakemu do 43 let zapora. Njihovi zagovorniki vztrajajo, da je bil časnik do vseh treh organizacij vedno kritičen.

Sojenje se je začelo julija lani.

Opozicija, številni mediji in tudi mednarodna skupnost turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu očitajo, da je izredno stanje, uvedeno po poskusu državnega udara julija 2016, izkoristil za pregon vseh svojih kritikov in nasprotnikov. Po navedbah nevladnih organizacij je v Turčiji za rešetkami več kot 150 novinarjev.