c S

EU in ZDA brez preboja glede carin, nadaljevanje pogovorov prihodnji teden

10.03.2018 20:31 Bruselj, 10. marca (STA) - Pogovori med predstavniki EU in ZDA glede ameriških carin na jeklo in aluminij danes v Bruslju niso prinesli jasnega odgovora, kako bodo evropske države izvzete iz tega ameriškega ukrepa, zato se bodo pogovori nadaljevali prihodnji teden, je sporočila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.

"Kot tesen varnostni in trgovinski partner ZDA mora biti EU izključena iz najavljenih ukrepov. V tem trenutku ni jasnosti glede ameriškega postopka za izvzetje, zato se bodo pogovori nadaljevali prihodnji teden," je po srečanju z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem in japonskim ministrom za gospodarstvo Hiroshigejem Sekom na Twitterju sporočila Malmströmova.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek uresničil svoje napovedi in uvedel carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Ukrep je pričakovano naletel na burne odzive po svetu.

Za uvoz jekla bo po novem veljala 25-odstotna carina, za uvoz aluminija pa 10-odstotna. Carinske dajatve nekaj časa ne bodo veljale za jeklo in aluminij iz Kanade in Mehike, najverjetneje pa bodo izvzete tudi nekatere druge države. Ukrep bo začel veljati v prihodnjih 15 dneh.

Trump trdi, da je carine uvedel iz razlogov nacionalne varnosti. Država, ki nima svojega jekla in aluminija, ne more sama proizvajati tankov, topov in letal. Poceni uvoz iz tujine je ogrozil domačo industrijo in Trump meni, da je rešitev v višjih carinah. "Če noče plačati davka, naj preseli proizvodnjo v ZDA," je dejal.

Druge države se s tem ne strinjajo in napovedujejo protiukrepe. Evropska komisija je pred dnevi že opredelila tri vrste zaščitnih ukrepov v primeru ameriškega zvišanja carin, in sicer bo EU uvedla dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok.