c S

Pred volitvami na političnem parketu vse več plesalcev

12.03.2018 07:51 Ljubljana, 11. marca (STA) - Na junijske volitve v DZ se aktivno pripravljajo tudi zunajparlamentarne oz. nove stranke, ki se jih je nabralo že lepo število. Po mnenju Andraža Zorka iz Valicona bo zanje bistveno dogajanje v mesecu ali celo tednu pred volitvami, ko bodo lahko s smelimi potezami pridobile ali s kakšno neumnostjo izpadle, pomembna bo tudi pojavnost v medijih.

Po besedah Zorka število strank na volitvah, ki bodo predvidoma 10. junija, zgodovinsko gledano ni nič nenavadnega. Le pozornosti imajo več, predvsem zato, ker smo od leta 2011 vajeni na t. i. nove obraze. Poleg tega pa so sedaj med njimi tudi poslanci, ki so se med mandatom odcepili od strank in šli na samostojno politično pot.

Zorko je spomnil na Bojana Dobovška, Andreja Čuša in Janka Vebra, ki so po njegovem mnenju - poleg stranke kamniškega župana Marjana Šarca - po možnosti uspeha na volitvah v prednosti v primerjavi z drugimi zunajparlamentarnimi strankami. "Nekdanji člani drugih strank veliko vedo in so še vedno poslanci," je spomnil. Ob teh je omenil še Stranko Alenke Bratušek, ki je prišla v parlament tudi na zadnjih volitvah.

Opozoril je še na "stare obraze", denimo SLS ter SNS Zmaga Jelinčiča. "Če se Jelinčič pojavi ter začne nastopati tako kot včasih, bi se lahko vrnil," je ocenil Zorko. Po njegovem mnenju je s svojo stranko zanimiv tudi urednik spletnega portala Bojan Požar, ki je "zelo glasen" in zna bolj kot kdo drug prodreti v medije.

Sicer pa te stranke po Zorkovem prepričanju nastajajo z različnimi nameni. Stranka Glas za otroke in družine in Nova ljudska stranka Slovenije, ki ju predstavljata Aleš Primc in Franc Kangler ter bosta na volitvah nastopili kot Združena desnica, sta po njegovem mnenju nastali kot zaveznici SDS, da glasovi volivcev desnega političnega pola ne bi odšli "h kakšni stranki, ki ni pod njihovim nadzorom". Izpostavil je namreč upadanje števila volivcev SDS, ki jo je od leta 2011 do 2014 zapustila okoli tretjina volilne baze.

Šarec modro izkoristil predsedniške volitve, do parlamentarnih pa se vse lahko še obrne

Po besedah Zorka je sicer težko oceniti možnosti novih oz. zunajparlamentarnih strank za vstop v parlament, saj jih je veliko med sabo konkurenčnih. Smiselna so povezovanja, saj "je verjetnost, da bodo uspele, v resnici majhna". "Kar je begajočih volivcev, ki gredo spet k novemu obrazu, je pobral Šarec. Ostali lahko komu drugemu malo najedajo, a so vsi izgubili njegovo izhodiščno prednost," je ocenil Zorko.

Po njegovem prepričanju je namreč Šarec zelo modro izkoristil predsedniške volitve in se pojavil kot izzivalec predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v določenem delu populacije izrazito nepriljubljen. "Že samo zato je dobil veliko medijsko in tudi siceršnjo pozornost," je ocenil Zorko in dodal, da je od takrat medijska pozornost, ki jo ima Šarec, bistveno večja od tiste, ki jo uživajo druge nove stranke, kar tudi vzdržuje javnomnenjsko podporo Šarcu. Kot drugi razlog za podporo volivcev pa navaja, da Šarec nastopa populistično, je zelo ljudski in ni preveč radikalen. "Je profesionalen igralec, zna nastopati ter ljudem govoriti všečne stvari," je dodal Zorko.

Izpostavil je vprašanje, kako bi bilo, če bi se na predsedniških volitvah pojavili Dobovšek, Čuš ali kdo drugi. Odločitev, da se v predsedniško tekmo ne podajo, je bila "verjetno strateška napaka" novih akterjev, ki imajo resne namene, ugotavlja.

Obenem pa Zorko opozarja, da se do volitev lahko stvari še obrnejo. Šarec ima resne konkurente, saj pobira glasove tako SDS kot SD, kar pomeni, da ga bodo oboji napadali. Medtem pa je Miro Cerar leta 2014 stranko ustanovil le mesec dni pred volitvami.

Takrat je Cerar zmagal celo s precej več odstotki, kot so kazale ankete. Zgodil se je namreč efekt, ko se volivci "preselijo" h kandidatu, ker želijo biti na strani zmagovalca. Zorko sicer meni, da SMC tudi na teh volitvah ne gre odpisati.

Za vse nove oz. zunajparlamentarne stranke bo po Zorkovih besedah ključno obdobje tik pred volitvami. Tedaj se pojavi taktični razmislek volivca, ali bi dal glas nekomu, za katerega ni gotovo, da bi prišel v parlament, ali raje komu, ki mu kaže, da bo. Ob tem je spomnil še na pomen uspešnih piarovskih potez pred volitvami. "Lahko bodo prešli čez parlamentarni prag s kakšno zelo smelo strateško potezo ali pa izpadli, če bodo naredili kakšno neumnost," meni Zorko, izpostavlja pa še vprašanje uspešnosti pri prodoru v medije oz. na soočenjih.

Po ocenah Zorka bi bilo sicer novih strank pred volitvami manj, če jim določenega obsega financiranja v prihodnjih štirih letih ne bi zagotavljal že en odstotek podpore na volitvah.

Kongres zelenih Slovenije in predstavitev stranke Davkoplačevalci se ne damo

Predvolilne aktivnosti se bodo v prihodnjih tednih stopnjevale. Medtem ko je poslanec Janko Veber napovedal, da bo ustanovni kongres njegove stranke Sloga prvi teden v aprilu, pa bodo v petek v Ljubljani predstavili stranko Davkoplačevalci se ne damo, ki bo nastala iz istoimenske civilne pobude. Kandidat za njenega predsednika bo nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič.

Na Ptuju bo v torek potekal programsko-volilni kongres Zelenih Slovenije, na katerem bo vodenje stranke predvidoma prevzel poslanec Čuš. Dopolnili bodo tudi ime stranke. Na volitve bodo šli kot Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, pridružile pa naj bi se jim še nekatere druge stranke.