c S

V Strasbourgu danes Juncker s Peterletom ter razprava o Selmayrju

12.03.2018 09:06 Strasbourg, 12. marca (STA) - V Strasbourgu se začenja plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, ob robu katerega se bosta danes srečala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter evropski poslanec iz Slovenije Alojz Peterle (EPP/NSi). Na dnevnem redu zasedanja danes je sicer razprava o spornem imenovanju Junckerjevega šefa kabineta na visok položaj v komisiji.

Peterle današnjega srečanja ni želel vnaprej komentirati, v komisiji pa so pojasnili le, da se Juncker redno sestaja z evropskimi poslanci in da se s Peterletom poznata že dolgo. Neuradno naj bi bili osrednji temi pogovora arbitraža in Zahodni Balkan. Juncker naj bi se tako odzval na januarsko pismo Peterleta, bivšega slovenskega premierja, predsednikom Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta, v katerem se je zavzel za dosledno uveljavitev pravnega reda.

Med osrednjimi temami tokratne plenarke bodo sicer ameriške carine na jeklo in aluminij, umor slovaškega novinarja Jana Kuciaka, prihodnji sedemletni proračun EU, prihodnji odnosi EU z Veliko Britanijo po brexitu in sporno imenovanje Martina Selmayrja, ki velja za najbolj zloglasnega spin doktorja v Bruslju, na mesto generalnega sekretarja Evropske komisije s 1. marcem.

Slednje bo na vrsti že danes popoldne. Čeprav v komisiji zatrjujejo, da je vse potekalo po črki zakona, so mnogi prepričani, da zagotovo ni bilo po "duhu zakona". V parlamentu naj bi bili ob imenovanju ogorčeni, kot poroča spletni medij Politico, naj bi v nekaterih političnih skupinah razmišljali celo o glasovanju o zaupnici celotni komisiji ali uvedbi preiskave.