c S

Kandidat za katalonskega predsednika v ponedeljek ne bo mogel v parlament

09.03.2018 15:39 Madrid, 09. marca (STA) - Špansko vrhovno sodišče je danes zavrnilo prošnjo novega kandidata za katalonskega predsednika Jordija Sancheza za začasno izpustitev iz pripora. Ta bi mu omogočila udeležbo na glasovanju o njegovem imenovanju na ponedeljkovi seji katalonskega parlamenta in prisego na položaj. Seje se tako ne bo mogel udeležiti.

Sodišče je izpustitev zavrnilo zaradi "tveganja ponovitve kaznivega dejanja", poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News. Ustavno sodišče je sicer že v sredo zavrnilo njegovo splošno prošnjo za izpustitev.

Zdaj so oči javnosti uprte v stranke, ki zagovarjajo neodvisnost, ki se morajo odločiti, kako naprej. Končno odločitev mora sprejeti predsednik parlamenta Roger Torrent, ki lahko vztraja pri Sanchezovi kandidaturi. Tako bi o njem glasovali na daljavo, čeprav osrednja vlada v Madridu temu nasprotuje in vztraja, da mora biti kandidat osebno prisoten na glasovanju. Druga možnost je, da preloži sejo parlamenta, tretja pa je imenovanje novega kandidata.

Če bo vztrajal pri Sanchezu, bo oblikovanje katalonske vlade še naprej blokirano. Tako bi Madrid ohranil upravljanje sicer avtonomne Katalonije, kar je zaradi razglasitve neodvisnosti uvedel v skladu s 155. členom ustave.

Neodvisnosti naklonjeni lista Skupaj za Katalonijo in levi republikanci (ERC) so se za Sancheza, ki je zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije že od oktobra v priporu, kot novega kandidata za predsednika dogovorili minuli teden. Pred tem se je namreč nekdanji predsednik in vnovični kandidat Carles Puigdemont odpovedal kandidaturi, saj mu ob vrnitvi v Španijo grozi takojšnja aretacija.