c S

V Vzhodno Guto prispela humanitarna pomoč

09.03.2018 11:30 Damask, 09. marca (STA) - Konvoj s humanitarno pomočjo je danes prispel v uporniško enklavo Vzhodna Guta na severu Sirije, kjer je ujetih več kot 400.000 ljudi, je potrdil Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Razdelili bodo pomoč, ki jim je ni uspelo v ponedeljek, ko je na območje prišel prvi humanitarni konvoj po več tednih. V Guti je bilo ponoči mirno.

Na območje je prišlo 13 tovornjakov z 2400 prehranskimi paketi, je v Damasku pojasnila tiskovna predstavnica ICRC Ingy Sedky. "Naše ekipe bodo razdelile pomoč, ki ni bila razdeljena 5. marca," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V današnjem konvoju ni medicinskega materiala, ki pa bi ga lahko po besedah Sedkyjeve dostavili prihodnji teden.

V ponedeljek je uspelo Združenim narodom in ICRC prvič po več tednih v Vzhodno Guto dostaviti humanitarno pomoč. Vendar pa je moral konvoj zaradi nadaljevanja napadov sirskega režima to oblegano uporniško enklavo predčasno zapustiti.

Za prebivalci Gute je prvič po več kot enem tednu izjemno mirna noč. Od druge ure ponoči (ene po srednjeevropskem času) ni bilo ne letalskih napadov ne topniškega obstreljevanja, strele je slišati zgolj občasno, je pojasnil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman.

Od 18. februarja, ko je sirski režim sprožil napad na Vzhodno Guto, je bilo tam ubitih najmanj 931 civilistov, kažejo podatki observatorija. Do danes so provladne sile osvojile več kot polovico enklave, poroča AFP.

Od torka minulega tedna sicer na območju vsak dan velja tudi nekajurna humanitarna prekinitev ognja, ki jo je odredila Rusija. Vzpostavili so humanitarni koridor, po katerem lahko civilisti zapustijo Guto. Po navedbah sirskih državnih medijev sta od četrtka odprta še dva dodatna humanitarna koridorja, vendar pa doslej niso zabeležili še nobenega odhoda.