c S

Izredna uprava Agrokorja naj bi dosegla dogovor s Sberbank

09.03.2018 08:20 Zagreb, 08. marca (STA) - Izredna uprava koncerna Agrokor in največja upnica hrvaške družbe, ruska Sberbank, sta pred sklenitvijo dogovora o ureditvi medsebojnih razmerij, neuradno poroča hrvaško uredništvo regionalne televizije N1, ki se sklicuje na vire iz izredne uprave. Kot dodaja, naj bi Sberbank opustila vse tožbi proti Agrokorju v Sloveniji, Srbiji in BiH.

Novi izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško je v svojem prvem nastopu pred novinarji po prevzemu položaja v torek povedal, da kmalu pričakuje dogovor o rešitvi medsebojnega spora, ker je prišlo do bistvenih premikov v pogovorih z ruskimi bankirji.

Kot je danes neuradno poročala N1, je podpis pogodbe mogoče pričakovati, ko bodo dogovor uradno potrdili tudi v Moskvi. V skladu s pogodbo naj bi Sberbank opustil vse tožbe proti Agrokorju v Sloveniji, Srbiji in BiH, ruski banki pa bi priznali vse prerekane terjatve do koncerna. Na Hrvaškem tožbe niso mogoče, dokler je veljaven zakon o postopku izredne uprave.

Sberbank terja od Agrokorja nekaj več kot milijardo evrov posojil, medtem ko celotno premoženje Agrokorja v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Sloveniji in Srbiji ne presega 115 milijonov evrov, je novembra lani pojasnil takratni izredni pooblaščenec hrvaške vlade Ante Ramljak.

Že takrat je izrazil pričakovanje, da bo v naslednjih nekaj tednih prišlo do pogovorov o rešitvi spora z ruskimi bankirji. Kot je pojasnil, je bil pripravljen ponuditi več denarja največji ruski zasebni banki, kot bi ta dobila z izvršbami na premoženje v državah, ki ne priznavajo hrvaškega zakona o postopku izredne uprave, bolj znanega kot lex Agrokor.

Sberbank je sicer že julija lani vstopila v lastništvo Mercatorja, potem ko je zaplenila delnice, ki so bile neposredno v lasti nekdanjega prvega moža in lastnika Agrokorja Ivice Todorića. Te delnice, 18,53-odstotni delež v Mercatorju, je na javni dražbi kupila po izklicni ceni 40,58 milijona evrov.

Iz Agrokorja so danes sporočili, da je po tridnevnem srečanju predstavnikov začasnega sveta upnikov in koncerna v Zadru prišlo do pomembnega napredka pri soglašanju o ključnih določilih poravnave. Bolj podrobne informacije o predlogih za prestrukturiranje bodo objavili prihodnji četrtek, so napovedali na spletni strani koncerna.

Med drugim so načelni dogovor dosegli dobavitelji in finančni upniki glede mejnega dolga, so dodali, a ruske banke niso omenjali. Gre za dolgove koncerna, ki so bili storjeni pred uvedbo izredne uprave 10. aprila lani, a je bila njihova zapadlost po tem datumu. Podobno novo srečanje so napovedali v tednu po 19. marcu, da bi do aprila poskusili dogovoriti okvirni načrt poravnave.