c S

Okoljsko ministrstvo v dodatne preiskave parcele na Teharjah

08.03.2018 16:40 Ljubljana, 08. marca (STA) - Družba Irgo Consulting bo v petek začela s preiskavami terena na parceli na Teharjah, kjer so bili nezakonito odloženi cinkarniški odpadku. Decembra je z okoljskim ministrstvom namreč podpisala pogodbo za remediacijo zemljin in sanacijo parcele s programom terenskih in laboratorijskih raziskav.

Preiskave terena na Teharjah so potrebne zaradi priprave ustreznega načina sanacije terena in bodo predvidoma potekale do začetka poletja, so danes sporočili z okoljskega ministrstva in dodali, da je Irgo Consulting že pričel z aktivnostmi za pričetek sanacije območja, kjer so bili v preteklosti nezakonito odloženi cinkarniški odpadki.

Izbrani izvajalec del je dolžan v roku 18 mesecev izdelati dodatne geološke in hidrogeološke ter kemične analize odloženega materiala na območju parcele Teharje oz. na območju Bukovžlaka.

Na podlagi rezultatov bo izbrani izvajalec kasneje izdelal idejni projekt za sanacijo oziroma remediacijo območja, ministrstvo za okolje in prostor pa bo na podlagi projektne dokumentacije pridobilo gradbeno dovoljenje za sanacijski poseg, predvidoma konec leta 2019. S tem bo Slovenija pričela izvrševati zahteve sodbe Evropskega sodišča zaradi nezakonitega odlaganja odpadkov.

Po navedbah ministrstva remediacija tal zajema tehnološke postopke, ki privedejo do zmanjšanja koncentracije ali dostopnosti onesnaževal v tleh do ravni, ko postane tveganje za ljudi in okolje sprejemljivo.

Sanacija Bukovžlaka, šest hektarjev velikega zemljišča ob sedanji Cinkarni Celje, naj bi po neuradnih informacijah stala 2,8 milijona evrov. Na območju so desetletja odlagali nekdanje cinkarniške odpadke in delno odpadke rušenja stare cinkarne.

Obenem so to območje močno zaznamovale aktivnosti vojske, tako nemške kot jugoslovanske. Tam so bili vadbeni poligoni, strelski jarki, strojnična gnezda, ki so jih kasneje zasipavali z neustreznim materialom, možno pa je tudi, da so z zasipanjem prekrili povojna grobišča.