c S

London odločen izslediti tiste, ki so zastrupili Skripala

08.03.2018 16:23 London, 08. marca (STA) - Velika Britanija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da izsledi odgovorne za nedavni napad z živčnim strupom na nekdanjega dvojnega rusko-britanskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, je danes v parlamentu v Londonu zatrdila britanska notranja ministrica Amber Rudd. Napad je označila kot "predrzen in brezobziren".

Kot je po poročanju britanskega BBC dejala ministrica, so odločeni storiti vse, da pripeljejo storilce pred roko pravice, "kdorkoli že so in kjerkoli se nahajajo". Ko bo znanega več in bodo dejstva jasnejša, bo vlada ukrepala "brez obotavljanja", je zatrdila ministrica, ki je s potekom preiskave danes seznanila britanski predstavniški dom.

Britanska premierka Theresa May je pred tem za televizijo ITV obljubila, da bo njena vlada naredila vse, kar bo potrebno. Naredili bomo vse, kar bo potrebno in prav, tudi če se izkaže, da za napadom stoji država,"je poudarila po poročanju BBC.

Ruddova je danes pred poslanci še povedala, da 66-letni Skripal in njegova 33-letna hčerka ostajata "v nezavesti in v kritičnem, a stabilnem stanju". Policist, ki jima je prihitel na pomoč, potem ko sta se po zastrupitvi v nedeljo zrušila na neko klopco v središču Salisburyja, prav tako "ostaja v resnem, a stabilnem" stanju, je pa pri zavesti ter lahko govori in sodeluje s preiskovalci.

Policija je v sredo zvečer potrdila, da sta bila Skripalova žrtev napada z živčnim strupom in po besedah Ruddove je bil temu skoraj zagotovo izpostavljen tudi omenjeni policist. O tem, za kakšen strup je šlo in kdo bi lahko stal za napadom, pa ministrica danes ni želela ugibati.

Poudarila je, da je preiskava napada kompleksna in intenzivna. Čeprav ima javnost po njenem glede na odvratnost, predrznost in javno naravo napada vso pravico izvedeti, kdo stoji za njim, zdaj ni čas za špekulacije, je opozorila.

Policija je sporočila, da so vladni strokovnjaki že identificirali živčni strup, uporabljen v napadu, a da te informacije javnosti zaenkrat ne morejo razkriti. Ruddova je pred tem danes dejala le, da gre za "zelo redek" strup. Po neuradnih informacijah BBC naj bi bil redkejši od živčnega plina sarina in naj ne bi šlo za strup VX, s katerim je bil v Maleziji lani ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Skripal, nekdanji uslužbenec ruske vojaške obveščevalne službe, ima azil v Veliki Britaniji od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za 10 ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI. V Rusiji je bil namreč leta 2006 obsojen na 13 let zapora zaradi predajanja zaupnih informacij o ruskih vohunih britanski tajni službi MI6.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je že v torek uperil prst proti Moskvi, ko je javno dejal, da primer spominja na smrt bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je umrl v Londonu leta 2006 po zaužitju čaja z radioaktivnim polonijem 210. Britanska preiskava je takrat ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika. Moskva zanika tudi kakršnokoli vpletenost v tokratni primer.