c S

EU svari ZDA pred izvzetji nekaterih držav iz načrtov glede carin za jeklo in aluminij

08.03.2018 15:58 Bruselj, 08. marca (STA) - EU je danes opozorila ZDA pred izvzetji nekaterih držav, kot so Kanada, Mehika in Velika Britanija, iz načrtov za zvišanje uvoznih carin za jeklo in aluminij. Ta korak bi v Bruslju razumeli, kakor da izvzetje velja za celotno unijo, je komentiral podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes nakazal "prožnost" za "prave prijatelje", torej da bi lahko iz spornih načrtov za zvišanje uvoznih carin za jeklo in aluminij izvzel Kanado in Mehiko ter morda še katero državo.

V Beli hiši očitno razmišljajo o izvzetjih nekaterih držav, ki sodelujejo v okviru Severnoameriškega sporazuma o svobodni trgovini (Nafta), omenja pa se tudi Združeno kraljestvo, je dejal Katainen.

"Če bodo poskušali napraviti izjemo za eno od naših članic, to pomeni, da velja za EU kot celoto," je poudaril podpredsednik komisije.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se bo o trgovinskih zapletih v soboto v Bruslju pogovarjala z ameriškim in japonskim trgovinskim predstavnikom.

Trump bo predvidoma do konca tedna uvedel napovedane višje carine na uvoz jekla in aluminija. ZDA naj bi uvedle 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija iz EU.

Evropska komisija je v sredo opredelila zaščitne ukrepe v primeru uresničitve ameriških napovedi o uvedbi dodatnih uvoznih dajatev za jeklo in aluminij iz EU.

EU načrtuje tri vrste ukrepov, za ublažitev izgub tudi dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok.