c S

Vlada o podpisu sporazuma o sodelovanju pri trajni preselitvi

08.03.2018 15:05 Ljubljana, 08. marca (STA) - Vlada se je seznanila z informacijo o nameravanem podpisu okvirnega sporazuma med MNZ in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM) glede sodelovanja pri trajni preselitvi. Ministrstvo že izvaja aktivnosti za izvedbo projekta trajne preselitve 60 državljanov Sirije, ki so trenutno v Turčiji in izpolnjujejo pogoje za priznanje statusa begunca.

Mednarodna organizacija za migracije na podlagi dogovora z Evropsko komisijo izvaja vso logistično podporo državam članicam pri izvajanju trajne preselitve iz Turčije. Države članice storitve IOM uporabljajo v različnem obsegu. Razlog, zaradi katerega ima IOM v tem procesu ekskluzivno vlogo, pa je v tem, da Turčija ne pristaja, da bi predstavniki posameznih držav neposredno in prosto obiskovali nastanitvene centre po državi. S tem otežujejo ali celo onemogočajo logistično izvedbo projekta, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Poleg tega turške pristojne službe ne želijo neposredno komunicirati s posameznimi državami članicami. Iz opisanih razlogov je mogoče projekt trajne preselitve izvajati le ob sodelovanju z IOM, kar pomeni, da je IOM edina organizacija, ki nudi logistično podporo trajni preselitvi.

IOM sodelovanje s posamezno državo članico formalizira z dvostranskim sporazumom, v katerem so med drugim opredeljeni tudi vsebinski in finančni elementi sodelovanja ter zdravstveni protokol. Sporazum je pripravljen na predpostavki, da bo v okviru projekta obravnavanih 70 oseb in da bo misija izvedena v predvidenem obsegu 10 delovnih dni s štirinajstimi javnimi uslužbenci.

Izvajanje ne bo zahtevalo dodatnih finančnih sredstev, saj se plačilo izvede za dejanski obseg opravljenih storitev iz sredstev sklada za azil, migracije in vključevanje, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Vlada je danes določila tudi besedilo odgovora na poslansko vprašanje poslanke Nade Brinovšek glede Resolucije o migracijski politiki. Kot je navedeno v odgovoru, Slovenija svojo migracijsko politiko oblikuje od leta 1991, ko je postala neodvisna in mednarodno priznana država.

Resolucija o migracijski politiki je določila načelo solidarnosti, mednarodne delitve bremen in odgovornosti, načelo odgovornosti do državljanov in države, načelo spoštovanja prava in človekovih pravic, načelo dolgoročne makroekonomske koristnosti, načelo zgodovinske odgovornosti in načelo enakopravnosti, svobode in vzajemnega sodelovanja, so med drugim navedli v vladi.