c S

Trump "prijateljem" obljublja prilagodljivost pri carinah

08.03.2018 14:35 Washington, 08. marca (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je danes obljubil, da bodo ZDA "resničnim prijateljem" izkazale "prilagodljivost" pri uvedbi carin na jeklo in aluminij. Obenem je napovedal sestanek, povezan z omenjenimi carinami, za danes ob 15.30 (21.30 po srednjeevropskem času).

"Veselim se današnjega srečanja ob 15.30 v Beli hiši," je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal Trump. "Zaščititi in zgraditi moramo naši industriji jekla in aluminija in hkrati izkazati veliko prilagodljivost in sodelovanje tistim, ki so resnični prijatelji in imajo pošten odnos tako na področju trgovine kot vojske," je dodal.

Ali bo Trump na tem srečanju že dokončno uvedel carine, ki jih je napovedal prejšnji teden, ni jasno. Nekateri so ugibali, da bi do tega lahko prišlo že danes, drugi so ocenjevali, da bo zaradi pravnih preverjanj potrebno počakati na petek ali celo na naslednji teden.

V sredo so v Beli hiši pojasnjevali, da bi bile lahko carine glede na interese nacionalne varnosti ZDA različne od države do države. V Beli hiši naj bi razpravljali tudi o tem, da Mehiki in Kanadi ponudijo 30-dnevni odlog teh "sankcij" z možnostjo podaljšanja, če bosta ustrezno prikimali pri spremembah severnoameriškega trgovinskega sporazuma Nafta.

Današnjega zapisa na Twitterju v Beli hiši še niso pojasnili.

Trump je prejšnji teden napovedal 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne na uvoz aluminija. Mnogi se bojijo, da bi takšna poteza pomenila začetek trgovinskih vojn med ZDA in številnimi drugimi državami, tudi velikimi tradicionalnimi zaveznicami, kot je Kanada.