c S

Inštitut 8. marec prejel več deset izpovedi žrtev spolnega nadlegovanja

08.03.2018 13:33 Ljubljana, 08. marca (STA) - Inštitut 8. marec je sredi februarja začel kampanjo #jaztudi in vzpostavil spletno stran, na kateri zbira osebna pričevanja žrtev spolnega nadlegovanja in nasilja. Doslej je svojo zgodbo delilo že več kot 40 ljudi različnih starostnih skupin in spolov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica inštituta Nika Kovač.

Slovenija je sicer ena izmed držav z boljšo pravno-formalno ureditvijo glede enakosti spolov, vendar je realnost pogosto drugačna. Ženske se namreč še vedno soočajo z neenakostjo ter spolnim nadlegovanjem na različnih področjih vsakdanjega življenja, med drugim tudi na trgu dela, v izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah ter med štirimi stenami lastnih domov, je opozorila Kovačeva.

Inštitut s kampanjo sledi vzoru ameriškega gibanja #metoo, ki so ga spodbudila razkritja o spolnem nadlegovanju ameriških filmskih zvezdnic. Ob tem so sicer izpostavili, da njihova kampanja ne temelji na zgodbah elite, temveč na vsakdanjih izkušnjah navadnih ljudi.

Minuli mesec je inštitut vzpostavili tudi spletno stran www.jaztudi.si, kjer lahko žrtve nadlegovanja svoje zgodbe delijo prek anonimnega obrazca.

"Na podlagi prejetih zgodb bomo v roku dveh mesecev pripravili poglobljeno analizo in preučili, v kakšni obliki se spolno nadlegovanje in nasilje pojavljata v Sloveniji. S tem bomo določili tudi področja življenja, kjer se te dve obliki vedenja najpogosteje pojavljata," je dejala Kovačeva.

Organizacija si ob mednarodnem dnevu žensk med drugim prizadeva tudi za zagotovitev socialne varnosti, dosledno upoštevanje svobodne izbire o odločanju otrok, ureditev pravnega priznanja spola in anonimni obrazec za prijavo spolnega nadlegovanja na policiji.