c S

Tožilstvo ne bo preganjalo dveh škofjeloških policistov iz zadeve Koprivnikar

08.03.2018 11:22 Ljubljana, 08. marca (STA) - Specializirano državno tožilstvo je umaknilo zahtevo za sodno preiskavo zoper škofjeloška policista, ki sta 29. novembra 2015 po navodilih policijskih sindikalistov ustavila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Zoper sindikaliste, ki naj bi sodelovali pri načrtovanju kontrole, pa bodo pregon nadaljevali, poroča današnji Dnevnik.

Ljubljanska sodnica Mojca Kocjančič je zavrgla zahtevo za sodno preiskavo zoper škofjeloška policista Davida Oblaka in Dejana Kelemana, Specializirano državno tožilstvo (SDT) je namreč umaknilo zahtevo za preiskavo zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Tožilstvo je ob umiku zahteve za preiskavo navedlo, da dejanje Oblaka in Kelemana po spremembi kazenskega zakonika, ki je stopil v veljavo julija 2017, ni več kaznivo dejanje in zato ni več zakonske podlage za uvedbo kazenskega postopka.

Oblakov zagovornik David Sluga je z odločitvijo tožilstva zadovoljen, čeprav meni, da je prišla prepozno. Kot Dnevnik povzema njegovo izjavo, bistvene spremembe kazenskega zakonika po mnenju zagovornika ni, temveč mora biti razlog za umik zahteve za preiskavo drugje. "Po mojem mnenju je lahko samo v tem, da več kot očitno ni šlo za kaznivo dejanje in je tožilstvo to ugotovilo relativno pozno," je dejal Sluga. Strinjal se je, da se je kazenski zakonik v delu, ki govori o kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja, dejansko spremenil, vendar pa po njegovem mnenju ne bistveno vsebinsko, temveč gre bolj kot ne le za iste premetane besede.

Na SDT so za Dnevnik potrdili, da bodo zoper sindikaliste, ki naj bi sodelovali pri spletkarjenju in zaustavitvi Koprivnikarja, pregon nadaljevali. "Za druge policiste se pregon nadaljuje. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je vložena zahteva za preiskavo zaradi kaznivih dejanj dajanja podkupnine in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje," je za časnik pojasnila vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem državnem tožilstvu Mojca Gruden.

Med obdolženimi so tako ostali nekdanji policisti Vojko Marguč, Miha Sakač, Dušan Raj, Denis Kadirić in nekdanji predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrović. Po aferi so bili vsi odpuščeni iz policijskih vrst, policista Oblak in Keleman, ki sta ministra dejansko ustavila, pa sta že takrat prejela le opozorili pred izredno odpovedjo.

Kot povzema časnik, je tedanja zaseda Koprivnikarju, v kateri je patrulja ministra preizkusila z alkotestom, vendar je Koprivnikar napihal znotraj dovoljene meje, močno odmevala že v samem času dogodka, še bolj pa čez nekaj mesecev, ko je neznani pošiljatelj razkril dogovarjanje sindikalistov, da Koprivnikarju postavijo zasedo. Minister je kritične noči s svojim ansamblom igral v priljubljenem škofjeloškem lokalu Loški pub, policijska patrulja pa ga je ustavila na poti domov.