c S

Tanja Fajon ne bo kandidirala za predsednico skupine S&D v Evropskem parlamentu

08.03.2018 08:34 Bruselj, 08. marca (STA) - Evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD) po odstopu predsednika skupine socialistov in demokratov (S&D) Giannija Pittelle ne bo kandidirala za predsednico. "Verjamem, da bi kot enočlanska delegacija težko zbrala zadostno podporo, obenem imam v Sloveniji v letu volitev veliko obveznosti," je pojasnila svojo odločitev.

Dodala je, da bo vodenje druge največje skupine v Evropskem parlamentu v letu in pol do evropskih volitev izjemno zahtevno in da bo kot podpredsednica S&D tudi naprej aktivno prispevala k zagovarjanju socialno-demokratskih vrednot.

Pittella, ki je skupino vodil od leta 2014, je v sredo odstopil s položaja, ker je bil na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji izvoljen za senatorja italijanske Demokratske stranke. Že ko je napovedal kandidaturo na volitvah v Italiji, so se začela ugibanja o njegovem morebitnem nasledniku.

Med možnimi imeni je po medijih in parlamentarnih hodnikih v Bruslju zakrožilo tudi ime Fajonove, potem ko jo je, kot je dejala, nekaj kolegov resno povabilo, naj razmisli o kandidaturi.

Med morebitnimi nasledniki Pittelle se v bruseljskih krogih omenja še nekaj imen, med njimi Španka Elena Valenciano, Portugalka Maria Joao Rodrigues in Nemec Udo Bullmann. Vsi so sedaj med devetimi podpredsedniki skupine S&D.

Kandidati za položaj se lahko prijavijo do ponedeljka, novega predsednika pa bodo v skupini izvolili 20. marca.