c S

Trumpov odposlanec vzpostavljal skrivni kanal s Kremljem na Sejšelih

08.03.2018 08:02 Washington, 08. marca (STA) - Washington Post poroča, da se je odposlanec tranzicijske ekipe Donalda Trumpa tik pred inavguracijo januarja lani na Sejšelih sestal s predstavnikom Kremlja za vzpostavitev skrivnega komunikacijskega kanala. New York Times v zadnje poglavje ruske afere dodaja vest o Trumpovih pogovorih s pričami v preiskavi.

Washington Post navaja, da je bil na Sejšelih tudi svetovalec vladarske hiše Združenih arabskih emiratov, ameriško-libanonski poslovnež George Nader, ki so ga preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja ustavili januarja na letališču Dulles pri Washingtonu in ga povabili pred veliko poroto.

Nader je postal ena od ključnih prič preiskave, ki se je kot kaže osredotočila na stike predstavnikov kampanje oziroma tranzicije Donalda Trumpa z Rusi. Nader je povedal, da sta se na Sejšelih sestala ustanovitelj podjetja plačancev Blackwater Erik Prince, sicer brat sedanje ministrice za izobraževanje ZDA Betsy DeVos, in sodelavec ruskega predsednika Vladimirja Putina Kiril Dimitrijev.

Blackwater je zaslovel v času iraške vojne, kje je služil milijone dolarjev za varovanja, njegovi varnostniki pa so tudi zakrivili smrt neoboroženih Iračanov, za kar jih je bilo nekaj celo obsojenih.

Prince je bil lani zaslišan v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki še vedno vodi povsem diskreditirano preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve, saj predsednik odbora Devin Nunes porabi več časa za ščitenje Trumpa kot za preiskavo. Takrat je Prince dejal, da je bilo srečanje z Rusom na Sejšelih povsem naključno, bežno in nepomembno. Ameriško-libanonski poslovnež Nader pod prisego trdi drugače.

O tem je Washington Post poročal že lani, vendar je Bela hiša takrat odločno zanikala kakršnekoli zveze med Princem in Trumpovo tranzicijsko ekipo. Tokrat komentarja oziroma zanikanja še ni.

Posebni tožilec Mueller preiskuje rusko vpletanje v ameriške volitve leta 2016, morebitno sodelovanje Trumpove kampanje in vse, na kar ob tem še naleti. Od maja lani, ko je Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, je del preiskave tudi oviranje te preiskave s strani Trumpa.

Predsednik zanika povezave z Rusi in trdi, da gre pri preiskavi za lov na čarovnice, vendar s svojimi ravnanji utrjuje sum, da je nekaj narobe. Najprej je ščitil pred preiskavo nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, potem je odpustil direktorja FBI, ker ni končal preiskave ruske afere, in se ruskemu zunanjemu ministru pohvalil, da je z odhodom Comeyja pritisk manjši.

Večkrat je izrazil jezo nad pravosodnim ministrom Jeffom Sessionsom, ker se je izločil iz preiskave ruske afere in ga ne more "ščititi", pri čemer ni jasno, zakaj bi ga moral ščititi, če ni storil nič narobe.

New York Times ob tem tudi poroča, da je Trump po zaslišanju pri Muellerjevih spraševal nekdanjega šefa kabineta Reinca Priebusa, kako je bilo. Pravniku Bele hiše Donaldu McGahnu je prav tako naročil, naj zanika poročanje New York Timesa, da je istemu McGahnu naročil, naj odpusti Muellerja. McGahn ga je moral potem spomniti, da mu je res naročil, naj odpusti Muellerja, čemur se je sam uprl in zagrozil z odstopom. To je McGahn seveda povedal tudi Muellerju.

Poročanje New York Timesa ne dokazuje, da se je Trump vpletal v preiskavo, ampak ponovno govori o tem, kako predsednik ustvarja vtis, da se vpleta v preiskavo, ne glede na pritiske njegovih lastnih odvetnikov, naj tega ne počne, ker bodo posledice.