c S

Varnostni svet obnovil poziv k spoštovanju premirja v Siriji

08.03.2018 08:18 New York, 07. marca (STA) - Varnostni svet ZN je po treh urah zasedanja za zaprtimi vrati o Siriji zmogel le izjavo za tisk, ki izraža zaskrbljenost nad humanitarnim položajem in spominja na 24. februarja soglasno sprejeto resolucijo, ki zahteva prekinitev sovražnosti za najmanj 30 dni za dostavo pomoči civilnemu prebivalstvu ter evakuacijo ranjenih in bolnih.

Člani Varnostnega sveta ZN so poslušali poročilo posebnega predstavnika ZN za Sirijo Staffana de Misture, ki jih je seznanil s položajem.

Predsedujoči Varnostnemu svetu ZN v marcu Nizozemec Karel van Oosterom je še dejal, da bo o uresničevanju resolucije v ponedeljek poročal generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Varnostni svet ZN je februarja po zavlačevanju Rusije uspel potrditi resolucijo o enomesečnem humanitarnem premirju v Siriji, vendar se je ofenziva vladnih sil s pomočjo Rusije za zavzetje zadnje enklave upornikov v bližini prestolnice Damask Vzhodne Gute, ki se je začela 18. februarja, le še okrepila.

Okrog 400.000 prebivalcev Vzhodne Gute je v pasti že od leta 2013, zadnja ofenziva pa je po poročanji Sirskega observatorija za človekove pravice pobila 810 civilistov, od tega skoraj 180 otrok. Vladne sile naj bi do srede zavzele že 50 odstotkov Vzhodne Gute.