c S

Britanska desničarja, ki ju je retvital Trump, obsojena zaradi zločina iz sovraštva

08.03.2018 08:16 London, 07. marca (STA) - Britansko sodišče je danes vodjo skrajno desne skupine Najprej Britanija Paula Goldinga in njegovo namestnico Jaydo Fransen spoznalo za kriva nadlegovanja na verski podlagi. Najprej Britanija je zunaj meja "zaslovela", ko je njene proti muslimanom naperjene video posnetke decembra lani na Twitterju delil ameriški predsednik Donald Trump.

Goldinga in Fransenovo je sodišče v Folkestonu na jugu države spoznalo kriva zaradi objave in snemanja ljudi, za katere sta napačno sklepala, da so obtoženi na sojenju zaradi posilstva maja lani v Kentu, v katerem so bili nato obsojeni trije muslimani in najstnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju, kjer so živeli obtoženci, sta lepila tudi žaljive letake.

Sodnik Justin Barron je presodil, da sta 36-letni Golding in 31-letna Fransonova pokazala sovražnost do muslimanske vere. "Nimam nobenega dvoma, da je bil njun namen uporabiti dejstva glede primera za svoje politične cilje," je dejal. "To je bila kampanja s ciljem opozoriti na raso, vero in imigrantski izvor obtožencev," je dejal.

Tožilec Jaswant Narwal je izrazil prepričanje, da so v postopku dokazali, da Golding in Fransonova nista zgolj uresničevala svoje pravice do svobode govora, ampak "sta nadlegovanje na podlagi vere izvajala nad nedolžnimi člani javnosti". Izpostavil je, da so bile žrtve izpostavljene še dodatnemu stresu, ko so bili posnetki objavljeni na internetu.

Sodišče je nato danes Fransenovo obsodilo na 36 tednov zapora, Goldinga pa na 18 tednov.

Skrajno desna Najprej Britanija, relativno majhna grupacija brez političnega zastopstva, je zunaj meja države "zaslovela" novembra lani, ko je tri do muslimanov sovražne video posnetke Fransenove, ki sicer niso imeli zveze z omenjenim primerom, na svojem profilu na Twitterju delil ameriški predsednik. Zaradi tega je bil Trump deležen ostrih kritik doma in v tujini, med drugim s strani britanske premierke Therese May, s katero sta se spustila v besedni boj.

Na koncu se je vendarle opravičil, češ da ni bil seznanjen z ozadjem skupine, ki se označuje za "domoljubno politično stranko v vojni proti islamu", navaja AFP.