c S

Sloveniji prilagojena pomoč Bruslja za industrijsko tranzicijo

08.03.2018 08:00 Bruselj, 07. marca (STA) - Evropska komisija je danes izbrala sedem dodatnih regij EU in držav članic, ki jim bo namenila prilagojeno pomoč v okviru pilotnega ukrepa komisije za industrijsko tranzicijo. Med izbranimi območji, ki bodo dobila pomoč za gradnjo odpornih in konkurenčnih gospodarstev, je tudi Slovenija, so sporočili iz Bruslja.

Dve državi članici in pet regij, ki so bile izbrane danes, se bo pridružilo petim regijam, ki so bile izbrane že decembra lani. Komisija je namreč zaradi številnih vlog ponovila razpis za prijavo interesa, da bi omogočila sodelovanje več regijam.

Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj bodo zagotovljena sredstva v višini do 200.000 evrov za posamezno regijo, s katerimi se bodo krili stroški zunanjih strokovnjakov, ki bodo po potrebi podprli delo regij.

Z nepovratnimi sredstvi v višini največ 300.000 evrov na regijo, prav tako iz sklada, pa bodo podprli čim prejšnjo izvedbo regionalnih strategij za gospodarsko preobrazbo, če bodo regije pri svojem razvoju dosegle zadosten napredek.

Komisarka za regionalno politiko Corina Cretu je ob tem ocenila, da je industrijska tranzicija velik izziv za gospodarstvo in našo družbo.

"Najti moramo nove načine za zagotovitev, da bodo lahko vsi vsepovsod izkoristili priložnosti, ki jih nudijo inovacije in tehnološke spremembe. Veseli me, da bomo sodelovali z 10 regijami in dvema državama članicama in jim pomagali v celoti izkoristiti prednosti in možnosti za inovacije, razogljičenje, digitalizacijo ter razvoj znanj in spretnosti za prihodnost," je dodala.

Izbrani organi bodo lahko razvili ali preoblikovali strategije za preobrazbo regionalnega gospodarstva na podlagi svojih prednostnih nalog pametne specializacije oz. nišnih področij, na katerih imajo regije konkurenčno prednost.

Prilagojeno pomoč bodo nudile službe komisije, zunanji strokovnjaki in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), da bi regijam pomagali pri pripravi na delovna mesta prihodnosti, razširjanju inovacij, podpiranju prehoda na nizkoogljično gospodarstvo ter spodbujanju podjetništva in vključujoče rasti.

Regionalne strategije za preobrazbo naj bi bile pripravljene do konca leta, da bi bilo mogoče ukrepe v okviru strategij začeti izvajati z letom 2019.

Pilotni ukrep za regije v industrijski tranziciji je del novega sklopa ukrepov, ki jih je komisija predstavila julija lani, da bi okrepila rast in ustvarjanje delovnih mest ter zmanjšala inovacijski razkorak.