c S

S sistemom za zbiranje ponudb za večjo transparentnost na področju storitvene dejavnosti

07.03.2018 13:59 Ljubljana, 07. marca (STA) - Družba Izberem.si je danes predstavila sistem za zbiranje ponudb na področju storitvene dejavnosti. Z njo želijo etažnim lastnikom brezplačno omogočiti prevzem nadzora nad stroški, ki jih zaračunava upravnik. Sistem po navedbah ustanoviteljev lastnikom omogoča transparentno odločanje za najboljšo ponudbo brez posredniških stroškov.

V Sloveniji je registriranih več kot 600 upravnikov, so navedli predstavniki družbe. Opozorili so, da upravnikov obstoječa zakonodaja ne zavezuje, da bi delovali v korist etažnih lastnikov, saj ni predvidenih sankcij za kršitve. Idejni ustanovitelj sistema Jure Lisica je opozoril, da imajo upravniki stavb in izvajalci dogovorjene provizije, ki se gibljejo med petimi in 25 odstotki.

Sistem deluje transparentno, brez provizij ali stroškov posredovanja. Deluje kot neposredna povezava iskalca (upravnika) in ponudnika (izvajalca) storitve. Celoten postopek zbiranja in odločanja o ponudbi po navedbah Lisice poteka pred očmi lastnikov.

Za etažne lastnike so pripravili tudi posebno spletno stran z informacijami o delovanju, je pojasnila predstavnica družbe Tea Kozar. Po njenih besedah lahko etažni lastniki z večino vseh od upravnika sedaj zahtevajo uporabo sistema Izberem.si, ki je za upravnika brezplačen. V sistem Izberem.si, ki zaposluje okoli 20 oseb, je po navedbah ustanoviteljev do danes vključenih okoli 10.000 izvajalcev, ki morajo na mesec za storitev odšteti devet evrov.

Predstavniki združenja etažnih lastnikov, ki so se udeležili novinarske konference, so po koncu predstavitve sistema sicer pozdravili prepoznavanje problematike kot pomembne teme, a so opozorili, da je Izberem.si zgolj orodje in ne sistemska ureditev. Ta pa je po njihovem mnenju ključna za ureditev področja. Ponovno so pozvali zakonodajalca k nujnim spremembam, ki bodo etažnim lastnikom omogočil svobodno izbiro na trgu izvajalcev in dobaviteljev.

Poslanec Bojan Dobovšek (NP) je ob tem pozval finančno in gospodarsko ministrstvo, da "odigrata svojo vlogo z nadzorom premoženja in licenciranjem". Po njegovem mnenju je nujen preventivni pristop in bolj pregledno delovanje upravnikov.

Tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) podpira vsako dejanje, ki vodi k večji transparentnosti, je dejal namestnik KPK Igor Lambergar. Na področju nadzora nad stroški, ki jih etažnim lastnikom zaračunavajo upravniki, KPK sicer nima pristojnosti, saj je pristojna za javni sektor, a vseeno dobijo veliko prijav in vprašanj s tega področja. Prijavitelja nato napotijo na stanovanjsko inšpekcijo.