c S

Vrstijo se pozivi k enakopravni obravnavi spolov

07.03.2018 13:28 Bruselj, 07. marca (STA) - Pred mednarodnim dnevom žensk se vrstijo pozivi k enakopravni obravnavi spolov. Pot do popolnoma enakopravne obravnave je v praksi še dolga, je opozorilo 14 članov Evropske komisije, vključno s prvim podpredsednikom komisije Fransom Timmermansom in visoko predstavnico EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednico Federico Mogherini.

Enakost spolov je ena temeljnih vrednot EU, unija pa je vodilna v boju proti diskriminaciji na podlagi spola, je zapisalo 14 članov Evropske komisije. Evropa je za ženske po njihovih besedah eno izmed najvarnejših in najbolj enakopravnih območij na svetu.

Hkrati pa so opozorili, da so ženske in dekleta še vedno žrtve nadlegovanja, zlorab in nasilja. "Ženskam je še vedno prepogosto preprečeno, da bi prebile stekleni strop. Prejemajo nižje plače in imajo slabše možnosti za kariero in poslovni razvoj," so izpostavili.

Izrazili so željo, da ženske in dekleta dosežejo enakost na vseh življenjskih področjih, kamor sodijo dostop do izobraževanja in do vodstvenih položajev v podjetjih in politiki, enako plačilo za enako delo ter zaščita pred nasiljem.

Po njihovih besedah sta spodbujanje žensk na vodstvenih položajih in krepitev njihove gospodarske vloge za komisijo absolutna prednostna naloga. EU je predložila novo zakonodajo za izboljšanje usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih staršev in skrbnikov ter akcijski načrt za odpravo razlik v plačah med spoloma, so spomnili.

Tudi sama komisija skrbi za to, da je zgled drugim: medtem ko je delež žensk na vodstvenih položajih v Evropski komisiji ob začetku mandata sedanje komisije novembra 2014 znašal 11 odstotkov, je februarja 2018 dosegel 36 odstotkov. Predsednik komisije Jean-Claude Juncker pa se je zavezal, da bo ta delež do konca mandata v oktobru 2019 dosegel 40 odstotkov.

Evropske neprofitne in nevladne organizacije s področja zdravja pa opozarjajo na pomen, ki ga ima v prizadevanjih za enakost spolov in duševno zdravje usklajenost poklicnega in zasebnega življenja. Letošnji mednarodni dan žensk po njihovih besedah sovpada z razpravo o predlogu direktive za usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja staršev in skrbnikov. Ta je po njihovi oceni pomembna priložnost za EU, da ukrepa v prid večji enakopravnosti med spoloma in boljšemu zdravju.

Predlagana direktiva bo lahko po njihovem mnenju izboljšala kakovost življenja in duševnega zdravja Evropejk in Evropejcev in bo korak naprej v prizadevanjih za pravičnejšo Evropo.

Vprašanja uravnoteženosti med poklicnim in zasebnim življenjem, spolne enakosti in duševnega zdravja so tesno prepletena in jih je treba obravnavati skupaj, opozarjajo. Glede na raziskave je pri ženskah dvakrat več možnosti kot pri moških, da zbolijo za depresijo ali tesnobo, so opozorile nevladna organizacija Mental Health Europe, zveza vodilnih evropskih nevladnih organizacij s področja zdravja European Public Health Alliance in neprofitno združenje organizacij in agencij s področja zdravja EuroHealthNet.