c S

Čuš in sindikat za ureditev razmer v SV še z novelo zakona o službi v SV

07.03.2018 11:04 Ljubljana, 07. marca (STA) - Poslanec Andrej Čuš je na poziv Sindikata vojakov Slovenije vložil predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV) za obravnavo po skrajšanem postopku. Razlog za pripravo novele je stanje na kadrovskem področju v SV. Predlog uvaja rešitve, ki bodo po Čuševem mnenju zajezile odliv kadra iz SV in povečale zanimanje mladih za zaposlovanje.

Čuš je ob vložitvi predloga izpostavil slabo kadrovsko sliko SV in dejal, da je treba urediti status pripadnikov SV in ustvariti boljše delovne pogoje za zaposlitev v vojski, če želimo zagotoviti nadaljnje delovanje in razvoj obrambnega sistema. Urejanja področja se je Čuš lotil že s sredi februarja vloženim predlogom novele zakona o obrambi.

V sporočilu za javnost je med cilji v torek vloženega predloga navedel posodobitev rešitev v zakonih z veljavo za obrambno področje in dvig zainteresiranosti zaposlovanja in ohranjanja zaposlitev vojakov. Med cilji je tudi nadaljnji razvoj SV znotraj sistema kolektivne obrambe, ureditev vrednotenja posebnosti delovnopravnega značaja, ureditev zakonske podlage za učinkovito delovanje poklicne vojske, povečanje zanimanja za zaposlitev in zagotavljanje zadrževanja kadrov ter doseganje normativno določenega števila pripadnikov SV.

Predlog zakona posega na tri področja, in sicer vrednotenje posebnosti opravljanja vojaške službe, bonitete za pripadnike in odprave nepravilnosti, ki so posledica preoblikovanj plačnega sistema javnih uslužbencev, in pokojninske zakonodaje.

Če omenjena predloga novel, ki ju je pripravil sindikat, vložil pa Čuš, ali pa vsaj vladna predloga zakonov, ki prav tako že čakata v parlamentarni proceduri, ne bodo sprejeti, v sindikatu menijo, da bo v času do 100 dni po oblikovanju nove vlade SV zapustilo za še en bataljon vojakov. Če se to zgodi, bo prišlo do novega velikega problema rotacij vojakov na mirovnih operacijah v tujini, so sporočili iz sindikata.

Po besedah predsednika sindikata Gvida Novaka je sicer temeljno načelo, ki velja za opravljanje vojaške službe, pripadnost enoti, SV in Sloveniji. Čuš pa je navedel, da je glede na to, da pripadniki pri popravljanju vojaške službe spoštujejo temeljna načela, in za to niso primerno stimulirani, treba urediti njihov položaj. Eden izmed "takšnih katastrofalnih destimulativnih dejavnikov" je zagotovo pogodba za določen čas, zaradi česar vojak ne more urejati svoje stanovanjske problematike, je Čuš še navedel v sporočilu.