c S

Pahor pred poslanci o vojski, Geder pred javnostjo o svoji viziji

07.03.2018 08:32 Ljubljana, 07. marca (STA) - Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor bo danes na nadaljevanju izredne seje DZ predstavil svoje mnenje o razmerah v Slovenski vojski. K temu ga je v ponedeljek na začetku seje pozval DZ. Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder pa bo na novinarski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja vojske.

DZ je v ponedeljek na predlog poslanskih skupin SDS in NSi potrdil sklep, s katerim je Pahorja pozval, naj v 24 urah poda mnenje o stanju v Slovenski vojski.

V pisnem mnenju, ki ga je Pahor že poslal DZ, je med drugim poudaril nujnost posodobitve celotnega sistema nacionalne varnosti in predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju nacionalne varnosti. Po njegovem prepričanju v Sloveniji potrebujemo politično soglasje o varnostnih tveganjih in finančnih vlaganjih v posodobitev institucij nacionalne varnosti.

DZ bo na podlagi Pahorjevega mnenja nato opravil razpravo o priporočilih, ki so jih pripravili poslanci SDS in NSi. Ti so zahtevo za sklic izredne seje vložili po slabi oceni bataljonske bojne skupine, po kateri je prišlo tudi do menjave na mestu načelnika generalštaba.

V zahtevi za sklic so med sklepi predlagali priporočila vladi, in sicer da Slovensko vojsko izvzame iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja, da vojakom dvigne plače za 30 odstotkov in da vojsko reorganizira tako, da bi ohranili poklicno stalno sestavo in vzpostavili hibridno rezervno sestavo, ki bi bila sestavljena iz prostovoljne pogodbene rezerve in selektivne vojaške obveznosti.

Navedena priporočila je sicer zavrnil že matični odbor za obrambo, zato poslanci na plenarni seji o njih ne bodo glasovali. Je pa za razpravo o njih kljub temu predvidenih kar dobrih sedem ur.

Po tistem, ko je Geder 26. februarja prevzel posle od svojega predhodnika Andreja Ostermana, bo novi načelnik danes predstavil svojo vizijo razvoja vojske. Kot je Geder poudaril ob primopredaji, je trdno prepričan v uspeh, "če bomo pripadniki SV delali trdo, pošteno in predvsem etično in če bomo imeli politično podporo".