c S

Rusija nima informacij v zvezi z incidentom z bivšim ruskim vohunom

07.03.2018 08:18 Moskva/London, 06. marca (STA) - Ruske oblasti so danes sporočile, da nimajo nobenih informacij v zvezi z nekdanjim ruskim vohunom Sergejem Skripalom, ki so ga našli nezavestnega v britanskem Salisburyju in je v kritičnem stanju. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je ob tem dejal, da je Moskva pripravljena sodelovati v preiskavi.

"Obveščeni smo o tej tragični situaciji, vendar nimamo informacij, kako bi lahko prišlo do tega, s čim se je ukvarjal," je dejal Peskov.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je danes dejal, da bo Velika Britanija ustrezno in odločno odgovorila, če bo ugotovila, da za domnevno zastrupitvijo stoji kakšna država. "Vladam po svetu sporočam, da noben poskus odvzema nedolžnega življenja na britanskih tleh ne bo ostal nekaznovan," je v parlamentu opozoril Johnson, ki je dodal, da primer spominja na smrt bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka.

Johnson je ob tem dal vedeti, da bi lahko Anglija umaknila sodelovanje na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji, če se bo izkazalo, da Moskva stoji za incidentom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska policija poskuša ugotoviti, kateri snovi sta bila izpostavljena 66-letni Skripal in 33-letna ženska, ki so ju v nedeljo našli nezavestna na klopi v nakupovalnem središču v Salisburyju. Oba sta v kritičnem stanju v bolnišnici v tem mestu.

Britanski mediji so danes razkrili tudi identiteto nezavestne ženske. Gre za Skripalovo 33-letno hčer Julijo, ki živi v Moskvi in je bila na obisku pri očetu.

Po poročanju BBC sta zaradi "blagih simptomov" zdravniško pomoč poiskala tudi dva policista, ki preiskujeta primer.

Policija je po incidentu preventivno zaprla restavracijo Zizzi, pub in še nekaj lokalov v bližnjem nakupovalnem središču.

Preiskavo je od policije v Wiltshiru danes prevzela britanska protiteroristična policija zaradi "neobičajnih okoliščin". Pri tem so v Metropolitanski policiji izpostavili, da ne gre za preiskavo terorističnega incidenta in da je omenjena enota prevzela vodenje preiskave, ker ima potrebna specialistična znanja. Poudarili so, da ni nevarnosti za širšo javnost.

S potekom preiskave je bil danes seznanjen britanski varnostni svet, na katerem so bili tudi premierka Theresa May, Johnsonu in drugi ministri, so sporočili z vlade.

66-letni upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora.

Bil je častnik ruske vojaške obveščevalne službe, obsojen pa je bil izdaje, ker je od 90. let prejšnjega stoletja britanski obveščevalni službi MI6 proti plačilu posredoval informacije o identiteti ruskih tajnih agentov, ki so pod krinko delovali v Evropi. Takrat so mu tudi odvzeli čin.

Leta 2010 ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za 10 ameriških vohunov, nato pa se je zatekel v Veliko Britanijo.

Britanski mediji incident primerjajo z zastrupitvijo bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka z radioaktivnim polonijem 210 leta 2006 v Londonu. Strup je zaužil s čajem, ki ga je spil v londonskem hotelu Millennium. Med umiranjem je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor, a njegova smrt ostaja uganka. Britanska preiskava je ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika.

Ruski disident in zgodovinar Jurij Felštinskij, ki je sodeloval z Litvinenkom, meni, da ima incident s Skripalom "vse znake Putinovega umora", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Putin je morda želel poslati ostro opozorilo svojim političnim nasprotnikom, meni.

Igor Sutjagin, ki je po izmenjavi vohunov leta 2010 tako kot Skripal odšel v Veliko Britanijo, pa ne vidi razloga, zakaj bi bil Skripal tarča napada. "Priznal je, bil pomiloščen in del kazni prestal," je dejal glede njegove obsodbe v Rusiji.

Litvinenkova vdova Marina pa je dejala, da je primer zanjo "neke vrste deja vu". London je pozvala k zaščiti ljudi, ki imajo v Veliki Britaniji politični azil.

Svojci Skripala so sicer za ruski servis BBC-ja povedali, da je Skripal menil, da bi ga ruske posebne enote lahko kadarkoli poiskale. Njegova soproga, starejši brat in sin so umrli v zadnjih dveh letih. Po ocenah svojcev nekateri v sumljivih okoliščinah. Njegova hčerka Julija, ki je prav tako v kritičnem stanju, živi v Moskvi in ga redno obiskuje, še posebej zadnji dve leti, še navaja BBC izjave svojcev.