c S

Na sodišču v Skopju začetek procesa proti premierju Zaevu zaradi korupcije

07.03.2018 08:13 Skopje, 06. marca (STA) - Na sodišču v Skopju se je danes začel sodni proces proti premierju Zoranu Zaevu zaradi korupcije. 43-letni socialdemokrat, ki vlado vodi od junija lani, je obtožen, da je v Strumici, kjer je bil župan, leta 2013 prejel okoli 160.000 evrov podkupnine od lokalnega poslovneža, ki je kupil zazidljivo zemljišče.

Sojenje bi se moralo začeti že leta 2016, a so ga večkrat preložili.

"Dokazali bomo, da je Zaev v času, ko je bil župan Strumice, prejel podkupnino in da je kriv," je ob začetku procesa dejala državna tožilka Valentina Bislimovska.

Državno tožilstvo želi v procesu uporabiti posnetek pogovora Zaeva s poslovnežem, a njegov odvetnik temu nasprotuje, češ da to ni verodostojen dokaz. Posnetek je bil leta 2015 objavljen na spletnem portalu You Tube na vrhuncu politične krize v Makedoniji, ko je tedanja opozicija pod vodstvom Zaeva objavljala posnetke korupcije predstavnikov oblasti.

Zaev trdi, da gre za zlonamerne obtožbe, s katerimi ga skušajo izključiti iz politike in da je poslovneža prosil za donacijo za izgradnjo cerkve, ne za podkupnino. Po današnjem zaslišanju je v izjavi za medije napovedal, da bo dokazal, da so obtožbe o prejetju podkupnine absurdne.

Sojenje naj bi se nadaljevalo 19. marca.