c S

Vlada in policisti na pogajanjih prvič vsebinsko o stavkovnih zahtevah

07.03.2018 08:07 Ljubljana, 06. marca (STA) - Vladni pogajalci so danes predstavnike obeh policijskih sindikatov seznanili z novimi pogajalskimi izhodišči, ki jih je prejšnji teden sprejela vlada. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič vladnega predloga ni želel razkrivati, dejal je le, da so se danes o stavkovnih zahtevah prvič pogovarjali vsebinsko.

Policisti so namreč 12. februarja začeli stavko, ki jo nameravajo v primeru neuspešnih pogajanj z vlado zaostriti. V Sindikatu policistov Slovenije in Policijskemu sindikatu Slovenije namreč opozarjajo, da so bila s tem, ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah, porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom iz junija 2016. Med stavkovnimi zahtevami je zato na prvem mestu vzpostavitev razmerij med delovnimi mesti znotraj plačne podskupine C3, pri čemer naj se upošteva nova uvrstitev orientacijskega delovnega mesta v letos podpisanem aneksu h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Po Uroševičevih besedah jim je na današnjih pogajanjih, ki jih je prvič po odstopu ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja z mesta vodje vladne pogajalske skupine s policisti vodila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, vladna stran predstavila svoj predlog, s katerim bodo zdaj seznanili organe obeh sindikatov, pogajanja pa bodo nato nadaljevali predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Vsebine vladnega predloga Uroševič ne razkriva, saj ga želijo najprej bolje proučiti. Sami se bodo sicer zavzemali za to, da bi vladni predlog zaobjel vse njihove zahteve, ki jih je devet, saj jih po njegovi oceni med seboj ni mogoče ločiti. "Vse pa je odvisno od nadaljnjih pogajanj," je dejal za STA.

V sindikatu, ki ga vodi Uroševič, so sicer v odprtem pismu opozorili na posebnosti dela policistov, ki po njihovem prepričanju ta poklic ločujejo od drugih uniformiranih poklicev. Opozorili so, da je samo v zadnjem mesecu prišlo do 14 primerov napadov na policiste ter da so bili med letoma 2011 in 2016 med opravljanjem dela umorjeni štirje policisti.

V odprtem pismu so navedli, "da zgolj pripravljenost za morebitno delo nikjer ni in tudi ne more biti vrednotena enako kot realno in stalno nevarno delo. Če boste to dejstvo dojeli šele takrat, ko nas boste potrebovali, bo že prepozno," so opozorili.

Vlada namreč po tistem, ko je po odstopu vodje vladne pogajalske skupine Koprivnikarja na njegovo mesto imenovala Kozlovičevo in potrdila nova izhodišča za pogajanja, pospešeno nadaljuje pogovore s sindikati javnega sektorja. V četrtek se je pogajalska skupina ločeno sestala s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška in Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), v petek pa še s predstavniki sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva. V ponedeljek so nadaljevali pogajanja s Počivavškovo skupino sindikatov in Svizom, s sindikati zdravstvene nege in socialnega varstva pa se bo vladna stran sestala spet v sredo.