c S

Pahor ta teden s poslanskimi skupinami o datumu parlamentarnih volitev

06.03.2018 16:12 Ljubljana, 06. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo še ta teden z vodji poslanskih skupin opravil posvetovanja o možnih rokih za izvedbo parlamentarnih volitev, so za STA potrdili v predsednikovem uradu.

V večini poslanskih skupin so za STA potrdili, da so k Pahorju vabljeni v četrtek. Slišati je, da bodo volitve v državni zbor najverjetneje na eno od prvih treh nedelj v juniju. Mandat aktualnemu sklicu DZ sicer poteče 1. avgusta, volitve pa lahko potekajo najprej dva meseca in najpozneje petnajst dni prej.

V skladu z roki iz zakonodaje lahko predsednik republike volitve razpiše med 19. marcem in 18. majem, nato pa od dneva razpisa do dneva volitev, ko začnejo teči roki za volilna opravila, ne sme poteči več kot 90 in ne manj kot 60 dni.

Predsednik in vodje poslanskih skupin bodo spregovorili tudi o predvidenih kandidacijskih postopkih. Med drugim bo predsednik, kot kaže, kmalu moral sprožiti postopek za imenovanje novega guvernerja Banke Slovenije, po tistem ko je Evropski parlament aktualnega guvernerja Boštjana Jazbeca v začetku meseca potrdil za člana enotnega odbora za reševanje bank v okviru bančne unije. Novega člana sicer na koncu imenujejo članice EU, kar naj bi storile še ta mesec.

Aktualni pa so tudi postopki imenovanj v sodni svet. Predsednik Pahor je namreč konec februarja objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za tri člane Sodnega sveta, saj bo julija potekel mandat šestim članom, med katerimi tri izvoli DZ na predlog predsednika republike. Predloge možnih kandidatov za tri člane Sodnega sveta predsednik sicer zbira do 16. marca.