c S

O usodi Športne hiše Radlje pred sodiščem

06.03.2018 15:46 Slovenj Gradec/Radlje ob Dravi, 06. marca (STA) - O usodi Športne hiše Radlje, ki jo je Občina Radlje ob Dravi zgradila v javno-zasebnem partnerstvu, se strani dogovarjajo pred Okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu. Tam je danes del strank podpisal pogojno sodno poravnavo, ki jo morajo odobriti še pristojni organi DUTB, nato pa naj bi vsebino rešitve za športno hišo razkrili tudi javnosti.

Občina Radlje ob Dravi je novo telovadnico ob radeljski osnovni šoli, ki jo je poimenovala Športna hiša Radlje, zgradila v letu 2010 skupaj z zasebnim partnerjem, podjetjem Ceste, mostovi Celje (CM Celje).

Naložba v telovadnico z 2600 kvadratnimi metri neto uporabnih površin je stala 3,2 milijona evrov, takrat pa je bilo predvideno, da bo celjsko podjetje lastnik stavbe oz. stavbne pravice 15 let, nato pa naj bi ta prešla v last občine.

V letu 2012, v katerem je sicer družba CM Celje avgusta najprej pristala v prisilni poravnavi, oktobra istega leta pa nato v stečaju, sta celjsko podjetje in najemnik športne hiše, javni zavod ŠKTM Radlje ob Dravi sklenila dogovor za znižanje najemnine, pri čemer bi ŠKTM razliko najemnine plačal kasneje. A ŠKTM razlike najemnine ni plačal, CM v stečaju pa je nato znesek v višini 356.000 evrov zahteval po sodni poti pred slovenjgraškim sodiščem.

Medtem se je v zgodbo vključila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je od 1. oktobra 2017 lastnica stavbne pravice. To je prevzela kot ločitveni upnik od CM Celje v stečaju.

O usodi radeljske športne hiše in v tem okviru tudi o plačilu omenjene razlike v najemnini se tako Občina Radlje ob Dravi oz. ŠKTM dogovarja z DUTB. Dogovor gre v smer sodne poravnave, na podlagi katere naj bi se sporno razmerje dokončno razrešilo.

Kot je danes za STA dejal radeljski župan Alan Bukovnik, se občina "uspešno dogovarja z DUTB glede dokončne rešitve športne hiše v Radljah". Kakšen bo dogovor, še ne razkriva, saj ga morajo potrditi pristojni organi DUTB, kar naj bi se po njegovih besedah zgodilo v kratkem.

Na DUTB pa so za STA pisno navedli le, da je nepremičnina "v zaključni fazi prodaje" in da več informacij za zdaj ne morejo razkriti.

Stečajna upraviteljica podjetja CM Celje Milena Sisinger je sicer v preteklosti radeljsko telovadnico oz. 88 odstotkov stavbne pravice na telovadnici poskušala prodati v okviru stečajnega postopka, a neuspešno.

Medtem je v telovadnici živahno, saj jo vse od odprtja uporabljajo tako osnovna šola kot številna društva oz. rekreativci.

Zavodu ŠKTM je telovadnico v najem po stečaju oddajala stečajna upraviteljica družbe CM Celje v stečaju, od 1. oktobra lani pa je, kot omenjeno, lastnica stavbne pravice DUTB.

Pred stečajem CM Celje je znašala mesečna najemnina za telovadnico 40.000 evrov, v času stečaja CM Celje pa 25.000 evrov.