c S

V Šrilanki desetdnevne izredne razmere

06.03.2018 14:27 Kolombo, 06. marca (STA) - V Šrilanki so se po vrsti izgredov med pripadniki večinske skupnosti Sinhala in muslimansko manjšino odločili za razglasitev 10-dnevnih izrednih razmer. Te naj bi služile omejitvi lokalnega nasilja, je po seji šrilanške vlade danes sporočil minister za socialno opolnomočenje SB Dissanayake.

Dodal je, da mora odločitev o izrednih razmerah objaviti predsednik v uradnem listu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Z razglasitvijo izrednih razmer bodo varnostne sile dobile dodatna pooblastila za aretacijo vpletenih v nasilje. Prav tako naj bi z izrednimi razmerami preprečili izbruh še večjega nasilja.

Nasilje se je začelo, ko je skupina mladih muslimanov v bližini prestolnice Kolombo napadla šoferja tovornjaka, pripadnika skupnosti Sinhala, ki je bil vpleten v prometno nesrečo. Voznik je po napadu umrl. Od ponedeljka so sledili napadi na muslimanske trgovine, hiše in mošeje, ki so zahtevali najmanj eno smrtno žrtev.

O razmerah na otoku danes razpravlja tudi šrilanški parlament.

Izredne razmere so bile v Šrilanki v veljavi 28 let na vrhuncu spopadov med vladnimi silami in tamilskimi uporniki. Odpravili so jih leta 2011.