c S

Na Koroškem različni odzivi na napoved ustavne presoje trase hitre ceste

06.03.2018 14:22 Prevalje, 06. marca (STA) - Na Koroškem so se različno odzvali na napoved treh savinjskih občin, da bodo na ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo ustavnosti trase hitre ceste med Šentrupertom in Velenjem. Predsednika odbora za izgradnjo hitre ceste na Koroško Matica Tasiča to skrbi, a verjame, da se bodo postopki za gradnjo, ki naj bi se začela v letu 2019, nadaljevali.

Občine Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki, skozi katere teče južni krak severnega dela tretje razvojne osi, so sklenile, da bodo na ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo ustavnosti januarja lani objavljene uredbe o državnem prostorskem načrtu (DPN) za hitro cesto na trasi Šentrupert-Velenje jug. Zaradi gradnje na tej trasi naj bi namreč porušili 40 stanovanjskih hiš, lastniki pa bi bili tudi ob zemljiške parcele.

"Napoved ustavne presoje zame ni presenečenje, saj so to ves čas napovedovali. Vseeno pa nas to skrbi," je danes za STA dejal predsednik odbora za izgradnjo hitre ceste na Koroško in župan Občine Prevalje Matic Tasič. A verjame, da se bodo predvideni postopki, ki vodijo do načrtovanega začetka gradnje v letu 2019, nadaljevali.

Postopki so predvideni tudi s protokolom o izgradnji severnega kraka tretje razvojne osi, ki so ga predstavniki Koroške in Savinjsko-šaleške regije ter države podpisali julija lani. Tasič je povedal, da je za začetek prihodnjega tedna že predlagal sklic sestanka ožje skupine, ki spremlja izvajanje tega protokola in v kateri so med drugim predstavniki ministrstva za infrastrukturo, Darsa in svetov županov Koroške in Savinjsko-šaleške regije.

"Ustavna presoja je njihova pravica, temu ni mogoče nasprotovati. Glede na to, da smo v obdobju pred volitvami, pa ocenjujem, da je to predvolilna poteza županov občin Braslovče, Šmartno ob Paki in Polzela," pa se je na napoved vložitve zahteve za ustavno presojo za STA odzval koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, ki budno spremlja vse postopke v zvezi z načrtovano gradnjo hitre ceste, ki bo Koroško povezala s slovenskim avtocestnim križem.

Ob tem Verhovnika čudi, da se pod zahtevo za presojo ustavnosti podpisuje tudi Občina Šmartno ob Paki, ki je del Savinjsko-šaleške regije in v imenu katere je predsedujoči svetu regije lani tudi podpisal omenjeni protokol. Sicer pa Verhovnik meni, da bo DPN za traso hitre ceste Šentrupert-Velenje jug "moral obveljati".

Tudi trenutno predsedujoči Svetu Koroške regije, župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik, poudarja, da imajo prebivalci Slovenije vedno pravico in dolžnost uporabiti vsa pravna sredstva, ki so na voljo, da dokažejo, da imajo prav. Verjame, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo "v skladu z dinamiko, ko si jo takšna problematika zasluži".

"Vesel bom kakršnekoli odločitve, predvsem zaradi tega, ker bo potem, ko se bo to zgodilo, ta stvar res čista," je dejal Bukovnik. V tem trenutku je namreč, tako Bukovnik, čisto vseeno, ali se glede na dolgoletne obljube gradnja hitre ceste začne maja ali septembra.